nášLiberec

Search

Bazén v Liberci by měl, nepřekvapivě, stavět Metrostav DIZ

Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět Metrostav, respektive jeho dceřiná společnost Metrostav DIZ. Metrostav se přitom nedávno přiznal, že v Liberci podplácel hejtmana a úředníky a i jeho nástupnická firma zde staví realizuje kontroverzní stavební zakázky.

„Mohu dnes uvést jednu pozitivní zprávu, a to, že jsme se shodli na výběru dodavatele stavby na plavecký bazén,“ uvedl dnes na zastupitelstvu náměstek pro sport Petr Židek z ODS, který má miliardovou zakázku na starosti. „Komise a následně mimořádná Rada města rozhodly, že se dodavatelem má stát Metrostav DIZ. Od zveřejnění nyní poběží lhůta pro možná odvolání pro další účastníky,“ dodal náměstek Židek, který má sám blízko – i dle vlastních slov – k velkým stavebním firmám a jejich majitelům.

Metrostav DIZ nabídl v soutěži nejnižší cenu ze všech, 748,8 milionu bez DPH. S DPH pak tato cena dělá zhruba 906 milionů korun, byť primátor Liberce tvrdí, že tuto daň město platit nebude. „Máme více než jeden právních posudků, které říkají, že DPH platit nemusíme, jelikož budeme stavbu nadále pronajímat (své vlastní společnosti Bazén Liberec -pozn.red.),“ uvedl již před několika týdny primátor Jaroslav Zámečník ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj.

Původně se počítalo s vyšší cenou. Hovořilo se až o částce kolem jedné miliardy bez DPH. Nakonec se ale do soutěže přihlásilo šest nabídek, z nichž Metrostav DIZ byl nejlevnější. Kolem podmínek zadávací dokumentace této klíčové městské zakázky se také vedla velká politická bitva. Liberecké opozici se například povedlo docílit toho, aby nebyla tak přísná kritéria a mohlo se o zakázku ucházet více firem.

„Nižší cena, než s jakou se počítalo, je dána více faktory. Jistě to ovlivnila i stabilizace stavebního trhu, ale také naše práce v komisi pro veřejné zakázky,“ uvádí k tomu opoziční zastupitel Jindřich Felcman ze Zelených/Liberce otevřeného lidem. „V původních podmínkách, které prosazoval pan náměstek Židek, by se mohlo přihlásit daleko méně firem a samotný Metrostav by nemusel s cenou tak dolů,“ dodává zastupitel Felcman.

Nicméně nižší cena nemusí být konečná. Například právě zakázky, které realizoval Metrostav i jeho dceřinka Metrostav DIZ v Liberci (ať byl zadavatelem Liberecký kraj nebo město) se ukázaly a ukazují jako problematické v tom, nakolik se prodražily a nadále prodražují.

Metrostav DIZ patří mezi „silnou trojku“ stavebních firem, která v rámci Libereckého kraje i města Liberce získává největší podíl klíčových zakázek. Podobně úspěšné jsou jen společnosti SYNER Group a její bývalá dceřinka CL-EVANS. Navíc tyto firmy často na zakázkách spolupracují.

Metrostav prováděl, společně s CL-EVANS, největší stavební zakázku Liberce za minulé volební období – rekonstrukci Liebiegova paláce. Vyhrál původně i další velkou zakázku – rekonstrukci budovy URAN, ale nemohl podepsat smlouvu, protože kvůli svým korupčním kauzám dostal od soudu zákaz účastnit se veřejných tendrů. Nakonec URAN ovšem dělá konsorcium firem Metrostav DIZ, CL-Evans a STAPROM CZ, spol. s r.o. Rekonstrukce měla původně stát 84 milionů, není stále hotová a již nyní stojí 142 milionů.

Metrostav DIZ Ta pro Liberecký kraj kraj buduje parkovací dům za 246 milionů korun (původně měla stavba stát 4x méně) a společně se Synerem dnes staví v Liberci Centrum urgentní medicíny za více jak tři miliardy, které mělo ještě před třemi roky stát třikrát méně. V Liberci aktuálně také předělává za více jak 50 milionů Pastýřskou ulici.

O společnosti Metrostav DIZ se jako o horkém favoritu celé soutěže spekulovalo v kuloárech již od začátku soutěže. Jeho matka, původní Metrostav, se nedávno v Liberci státnímu zástupci přiznal, že podváděl a uplácel hejtmana Martina Půtu (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) v kauze tunelování evropských dotací při rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény.

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,