nášLiberec

Search

Piráti proti korupci a lobbingu? Jak kde a jak u koho…

Vláda minulý týden schválila návrh zákona o lobbování v České republice. Stalo se tak na návrh Pirátů a jeho cílem je nastavit transparentní pravidla pro lobbing a omezit korupci, střet zájmů a klientelismus. Nicméně, jak ukazuje příklad Libereckého kraje, v konkrétní praxi Piráti lobbing a korupci zase tak moc neřeší.

„Dlouhodobě říkáme, že si stát musí posvítit na lobbisty. Jasná pravidla pro lobbování tu chybí roky a Piráti jsou v jejich zavedení hlavní tahoun. Zemi nesmí řídit zákulisní hráči. Chceme, aby byly veřejně dostupné informace o tom, kdo ovlivňuje podobu jednotlivých zákonů. Občané na to mají právo. Podporujeme i zavedení registru lobbistů,” řekl k připravovanému zákonu předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Právě navrhovaný registr, který by měl sloužit jako informační systém veřejné správy, má být hlavním nástrojem regulace lobbování. Sledovat bude totiž aktivity lobbistů a lobbovaných, a tím by měl veřejnosti umožnit snadnou kontrolu nad tím, kdo co prosazuje a s kým jedná. Návrh zákona počítá rovněž se vznikem lobbistické stopy, která bude doprovázet všechny návrhy zákonů a jejich pozměňovacích návrhů.

Jenomže v Liberci to vypadá, že je vše trošku jinak. Piráti jsou na krajské úrovni loajálním členem zdejší nejsilnější strany – STAN/Starostů pro Liberecký kraj. Při posledních volbách do poslanecké sněmovny spolu dokonce kandidovali.

Liberečtí Starostové mají ovšem ve svém čele hejtmana Martina Půtu, kterému státní zástupce navrhuje pětiletý trest ve vězení za jeho roli v korupční kauze kolem kostela sv. Máří Magdalény, kde organizovaná skupina vedená společností Metrostav rozkrádala miliony z veřejných prostředků, konkrétně evropských dotací.

Lobbing přitom hrál v celé kauze zásadní roli. Lobbisté Metrostavu se stýkali s obžalovanými a -podle aktuálního vyjádření společnosti Metrostav – je dokonce i upláceli. Metrostav dnes otevřeně doznává, že uplácel i hejtmana Půtu. Jeho koaliční partnery, Piráty, kteří se jindy tak honosí protikorupčním étosem, to ovšem nechává chladné.

„Aktuální dohoda o vině a trestu, kterou měly uzavřít společnost Metrostav a Metrostav Infrastructure se státním zástupcem a pro kterou je dále nezbytný souhlas soudu (zatím není znám), na našem postoji nic nemění. Do koalice na kraji jsme po krajských volbách vstupovali po detailním zvážení celé situace. V případě pravomocného rozhodnutí, které by znamenalo vinu hejtmana, podnikneme neprodleně další kroky, pokud by Martin Půta nadále zůstal ve funkci. Zcela ovšem respektujeme nezávislost soudní moci. Činit konkrétní kroky v rámci koalice v Libereckém kraji na základě kroku jednoho, resp. dvou obžalovaných nebudeme. Meritorně se totiž nyní na skutečnosti, že hejtman Martin Půta je obžalován, nic nezměnilo,“ uvedl pro Náš Liberec náměstek hejtmana pro ekonomiku, Pirát Zbyněk Miklík.

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,