nášLiberec

Search

Začíná rekonstrukce propustku u arény. Za neuvěřitelných 76 milionů korun

V Liberci vznikne historicky nejdražší podchod v dějinách města, ale zřejmě i České republiky a dost možná i Evropy. Nový, několik metrů dlouhý, podchod, jehož stavba začíná v těchto dnech a který má usnadnit průchod lidí k aréně, vyjde na 76,2 milionu korun. Zakázku bude realizovat společnost Strabag.

Vedení města sice stavbu označuje za „dárek pro gymnazisty a školáky“, nicméně je pravdou, že na vybudování nového podchodu tlačil někdo jiný. A to zástupci společnosti, která má pronajatou místní hokejovou arénu. Propustek pod tratí v libereckém Růžodole má totiž zejména zefektivnit přístup do zdejší Home Credit Areny, kterou má za kritizovaných podmínek od města pronajatou společnost ze stáje SYNER Group.

„Podchod bude prostorný, bude velmi dobře osvětlen, nikde se nenacházejí ostré rohy, schodiště bude velmi pohodlné a u přechodu vznikne větší rozptylový prostor pro bezpečně přecházení. Bude vybudována nová bezbariérová rampa a vnikne nový chodník podél ulice 28. října. Šířka podchodu bude 5 metrů a výška 2,5 metru. Součástí stavby bude nový bezbariérový přechod v ulici Doubské. Vše bude také uzpůsobeno pro jízdu na kole. Jsem velmi rád, že se díky této stavbě město více propojuje mezi svými čtvrtěmi, hlavně s územím “za nádražím“,“ uvedl k zahájení stavby náměstek pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Náš Liberec již v minulosti upozornil, že zatímco vedení města i kraje sice vypočítává klady nové stavby a náležitě ji marketingově propaguje, nicméně zapomíná vždy na jednu věc. Spolu s tím sdělit i cenu. A není divu, protože tak je skutečně zarážející.

Město opět zveřejňuje líbivé vizualizace a obrázky. Cenu ovšem vynechává..

Nový podchod, dlouhý několik metrů, vyjde 76,2 milionů korun s DPH. Liberecký kraj přispěje na stavbu šesti miliony a město Liberec, které je ve společných akcích s krajem poslední roky zvyklé platit výrazně více, má na rekonstrukci přispět částkou 21,4 milionů korun včetně DPH. Tunel navíc není v majetku ani kraje, ani města, ale Správy železnic. Ta také platí většinu nákladů. Zakázku získala společnost Strabag.

Proti způsobu, jakým je současný 125 let sloužící propustek realizován, protestovala liberecká opozice. „21 milionů z městské kasy do cizího majetku (tohle není města, asi máme vše v pořádku…) za to, že se na úzké chodníky napojí tunel, kterým by mohla obousměrně projíždět auta?“ ptala se například zastupitelka za Zelené/Liberec otevřený lidem Zuzana Kocumová. „Ale to už je v Liberci zvykem. Nač dělat věci levně a efektivně, nebo chtít nápravu po tom, komu majetek patří, když tam město může vyhodit desítky milionů z městské kasy…“ dodala ironicky zastupitelka Kocumová.

Subscribe
Upozornit na
45 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,