nášLiberec

Search

Kino Varšava uvede přehlídku evropských filmů. A zdarma

Liberecké kino Varšava se ve středu 21. února stane další zastávkou přehlídky finálových filmů Ceny diváků LUX Evropského parlamentu. Přehlídka přináší promítání soutěžních filmů zdarma a možnost vyhrát cestu na předávání cen do Bruselu.

Přehlídka nabízí zdarma promítání filmů nominovaných na Cenu diváků LUX Evropského parlamentu. V kině Varšava to bude komedie finského režiséra Aki Kaurismäkiho KARAOKE BLUES, španělský loňský objev 20 000 DRUHŮ VČEL, jehož hlavní představitelka Sofíe Oterov získala na Berlinale Stříbrného medvěda za hlavní roli a na závěr večera dokument SESTRY Z KOUŘOVÉ SAUNY oceněný v Sundance cenou za režii. Vstupenky jsou k vyzvednutí zdarma online v prodejním systému nebo na pokladně kina Varšava.

Cenu diváků LUX uděluje každoročně Evropský parlament a Evropská filmová akademie tomu z nominovaných evropských filmů, který dostane největší počet hlasů, a to jak od diváků z celé Evropy, tak europoslanců.

Filmy do finále vybírají členové poroty Ceny diváků LUX tak, že volí film, který nejen obstojí jako svébytné filmové dílo, ale zároveň nejlépe pojmenovává některé ze sociálních, politických a kulturních otázek v Evropě a rovněž má potenciál vyvolat společenskou diskusi.

Za rok 2023 se do finálové pětky dostaly tyto filmy:

20.000 tisíc druhů včel (20 000 especies de abejas), Španělsko, r. Estibaliz Urresola
Karaoke blues (Fallen Leaves), Finsko/Německo, r. Aki Kaurismäki
Na lodi Adamant (On the Adamant), Francie/Japonsko, r. Nicolas Philibert
Sestry z kouřové sauny (Smoke Sauna Sisterhood), Estonsko/Francie/Island, r. Anna Hints
Das Lehrerzimmer (mezin. název The Teacher’s Lounge, neoficiální překlad: Sborovna), Německo, r. Klier Çatak

Hodnocení filmů probíhá na hlasovací platformě https://luxaward-rating.europarl.europa.eu/cs, a to až do 14. 4. 2024 udělováním hvězd. Od jedné hvězdy (film se mi líbil nejméně) až po hvězd pět (film byl super, moc se mi líbil). Odevzdáním hlasu je divák zároveň zařazen do losování o věcné ceny a  cestu na slavnostní vyhlášení Ceny LUX v Evropském parlamentu za účasti tvůrců a herců nominovaných filmů.

Program přehlídky v kině Varšava:

Středa 21. 2.    
16:00    Karaoke blues
18:00    20 000 druhů včel
20:30    Sestry z kouřové sauny

Vstupenky jsou k vyzvednutí zdarma online v prodejním systému nebo na pokladně kina.

TZ Kina Varšava

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.
Zachovat kulturní dědictví, pečovat o památky ve vlastnictví Biskupství litoměřického a jeho farností a také prezentovat jejich obnovy veřejnosti. To jsou hlavní cíle memoranda, které
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody bude i v letošním roce pokračovat v ambiciózním projektu výsadeb druhově a věkově rozmanitých lesů na Liberecku. Projekt