nášLiberec

Search

Bývalý zastupitel za ANO se přiznal ke korupci v dopravním podniku

Soud v Liberci dnes potrestal podmíněným a finančním trestem bývalého zastupitele za ANO, blízkého někdejšímu kontroverznímu primátorovi Tiboru Batthyánymu, Pavel Šulc. Ten se přiznal, že jednal za úplatu na příkaz podnikatele Jiřího Vařila.

Pavel Šulc (na úvodním obrázku vlevo vedle bývalého primátora Tibora Batthyányho) dnes dostal tříletý podmíněný a finanční trest, že na příkaz podnikatele Jiřího Vařila ovlivňoval v dopravním podniku veřejné zakázky jako například smlouvy na plničku plynu CNG nebo i další, větší či drobnější zakázky.Podle soudu si měl přijít za zhruba 2 miliony korun, a to v letech 2015-2018.

V roce 2015 například poslal Jiří Vařil na účet Šulcovi firmy 750 tisíc jako provizi za zprostředkování koupě hotelu v Harrachově. Tento tranfer se udál přes společnost ADOS CZ, která sice ukrývá své majitele prostřednictvím zaknihovaných akcií, ale od roku 2016 ji patří společnost Sovis s.r.o., která jen v roce 2017 získala od dopravního podniku zakázky ve výši 14,5 milionu korun. Firma Sovis  v loňském roce pro dopravní podnik například dělala rekonstrukci křižovatky u Severočeského muzea na Masarykově třídě v Liberci. 

Firmě ADOS také Šulc fakturoval pravidelné měsíční částky na 33 tisíc korun, kde policie tvrdí, že bez jakéhokoliv reálného základu a že šlo o úplatky. Vařil měl jasně Šulce úkolovat a ten jeho příkazy plnit. Spolu dokonce plánovali cíleně dopravní podnik přivést do krachu. Šulc měl také, dle policistů, využívat dva vozy napsané na Jiřího Vařila, aniž by za toto cokoliv platil.

Firma ADOS nesponzorovala jen Pavla Šulce, ale celé liberecké ANO pod primátorem Tiborem Batthyánym. Ve volebním roce hnutí ANO poskytla dar ve výši 250 tisíc korun. I tom jsme Vás informovali ZDE.

Šulcovi Jiří Vařil posílal peníze, po člence jablonecké ODS a dceři dlouholetého funkcionáře v dopravním podniku za tuto stranu Karla Dlouhého, Tereze Dlouhé. Jak náš web informoval, Tereza Dlouhá je také policií v této kauze obviněna. I její rozhovor s Jiřím Vařilem zachytila policie. V roce 2018 přinesly Seznam zprávy úryvek jejich rozhovoru z policejních odposlechů:

Jiří Vařil: Potřebuji tomu klukovi dát prachy, ale on si je nechce vzít, protože se bojí.

Tereza Dlouhá: Ale on nevypadal, že kdyby mu dali někde něco bokem, že by byl nasranej.

Jiří Vařil: Složím rezervaci ve výši dva miliony korun, z nichž v případě, že to nekoupím, dají milion Pěničkovi a milion jemu.

Náš Liberec na korupci v libereckém dopravním podniku i tomu jak byla Vařilova společnost navázaná na drtivou většinu zdejších politických stran, upozorňuje již roky. Dnešní potrestání Pavla Šulce, je jen střípkem do korupční mozaiky, kterou náš web odkrýval dlouhá léta.

Po politické rovině proti korupci v dopravním podniku vystupoval Josef Šedlbauer ze Zelených, kterého za to spojené síly STAN/Starostů pro Liberecký kraj, tehdejšího ANO pod Tiborem Batthyánym, ODS a ČSSD odvolaly z funkce předsedy představenstva dopravního podniku.

„Pavel Šulc tam byla jen jedna figurka. Celý systém ovládnutí dopravního podniku Jiřím Vařilem a jeho firmou Busline stál na hlasování lidí ze všech politických stran, ANO, ODS, Starostů a ČSSD,“ okomentoval dnešní rozhodnutí Šedlbauer.

Subscribe
Upozornit na
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali