nášLiberec

Search

Náměstek odpovědný za miliardovou zakázku na bazén ji konzultoval s majiteli Syneru

Náměstek primátora pro sport Petr Židek z ODS, který má na starosti zakázku na rekonstrukci bazénu za 1,3 miliardy korun, ji netransparentně konzultoval s majiteli společnosti Syner. Většině koaličních partnerů to nevadí.

Dnes vypršela lhůta pro podávání nabídek u veřejné zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu v Liberci, která je suverénně nejdražší stavbou svého druhu nejen v Libereckém kraji, ale i v historii celé země.

Před zhruba dvěma, třemi týdny běžela v médiích společnosti Syner Group zajímavá kampaň, která intenzivně a opakovaně upozorňovala na to, že se tato stavební firma, která nechvalně proslavila Liberec svým vlivem na zdejší politiku, nebude účastnit soutěže.

Během několika dní byla firemním, propagačním portále Syner Group, který se prezentuje jako zpravodajský, zveřejněna hned série článků, které dokola opakovaly, že Syner se zakázku na bazén dělat nebude. Náš Liberec ale například v minulosti dokázal, že Syner se, oproti oficiálním tvrzením, například potichu podílel i na rekonstrukci lázní před deseti lety.

Vedle série de facto identických článků, které působily, jako by připravovaly půdu pro něco v budoucnu, nechyběla ani anketa mezi politiky nebo rozhovor s náměstkem z ODS Petrem Židkem, který je v koalici za zakázku na bazén za 1,3 miliardy odpovědný.

V ní se, poněkud překvapivě, zdůrazňují vztahy, které má s majitelem Syneru, kterým je liberecký podnikatel Petr Syrovátko. “ Jsme přátelé a potkáváme se poměrně často a nikdy jsem se tím netajil. Navíc jsem náměstek pro sport a představa, že bych se měl vyhýbat majiteli libereckého hokejového klubu, i kdybychom přátelé nebyli, mi přijde jako úplně absurdní,“ uvádí například Petr Židek na stránkách propagandistického portálu Syner Group.

Náměstek ale zmíní i zajímavější věci. Například, že klíčovou městskou zakázku se zástupci Syneru konzultuje. Podle jeho vlastních slov věděl, že se Syner nebude účastnit zakázky již loni v létě, byť to společnost oznámila oficiálně až v lednu.

„Vím to od léta, a postoj a spekulace opozice ani mě, a počítám ani nikoho v Liberci nepřekvapuje, i když pan Felcman, pokud se nepletu, mluví veřejně hlavně o tom, že je to šité na míru Metrostavu. Ačkoli je mi rozhodnutí Syneru líto, a to z pohledu toho, že se jedná o regionální firmu, která zaměstnává lidi z Liberce, tak musím přiznat, že mi toto jejich rozhodnutí politicky poměrně pomáhá,“ uvádí v rozhovoru Petr Židek a přiznává tím, že on, náměstek odpovědný za miliardovou zakázku, ji probírá s podnikateli v zákulisí.

Celý rozhovor, kde se opakovaně bagatelizují vztahy mezi majiteli Syneru a politiky odpovědnými za veřejné stamiliony, skutečně působí jako by si do budoucna dělal pro něco alibi. Nicméně jaká je reakce koaličních stran na to, že odpovědný náměstek takto postupuje u nejdražší městské zakázky v polistopadové historii?

Naše redakce se zeptala všech zástupců koaličních stran. Zástupci STAN/Starostů pro Liberecký kraj a ODS, tedy stran, které extrémně drahou a kontroverzní zakázku na přestavbu bazénu prosazují nejvíce, neodpověděli vůbec. Ostatní zástupci koalice byli pak sdílenější.

„Na to, jak probíhala komunikace společnosti SYNER a pana náměstka Židka, se musíte zeptat jeho. Pan náměstek v rozhovoru uvedl, že o tom, jak se SYNER rozhodnul věděl od léta a také se netajil tím, že se s vedením společnosti dlouhodobě zná. Mně je osobně líto, že se tímto způsobem SYNER rozhodnul, ale jejich rozhodnutí akceptuji včetně vysvětlení, které k tomu podal,“ uvedla pro Náš Liberec náměstkyně primátora pro dotace a rozvoj Šárka Prachařová z ANO.

„Trochu mi to připomíná hon na čarodějnice, kdyby se SYNER přihlásil, tak to bude vnímáno špatně a bude se hledat, co za tím je a zda neměl nějaké zákulisní informace. Když se nepřihlásí, tak se stejně něco hledá. Zakázka na bazén nebude jednoduchá a já si jen přeji, aby se přihlásila dostatečně zkušená firma, tedy lépe více firem, aby výběr a hlavně výsledek byl kvalitní,“ dodala Prachařová.

„Každý politik má svou osobní integritu a pevně věřím, že dokáže vyhodnotit, jaké chování je a není za hranou. Kdyby se objevily nestandardní zádrhely v rámci soutěže, tak to budeme v rámci koalice řešit,“ uvedl pro náš web Jan Hruška, náměstek primátora pro městské bydlení a místní Agendu 21 za Piráty.

Petr Židek je náměstkem primátora v Liberci od roku 2022. Ve volebním období 2018-2022 působil jako radní. Židkovo jméno se na veřejnosti objevilo již roce 2009, kdy byl policií zatčen kvůli korupci na ministerstvu vnitra. Díky své stranické knížce a se stal za tehdejšího kontroverzního ministra vnitra Ivana Langera (ODS) šéfem miliardového projektu na modernizaci policejních služeben P1000. Tento projekt byl kritizován samotnými policisty jako „Potěmkinova vesnice“, která slouží k vytažení stovek milionů evropských peněz.

Dlužno dodat, že Petr Židek nakonec nebyl obviněn. Nicméně následné audity projektu, za který odpovídal, a které nechali udělat Langerovi nástupci v ministerské funkci, odhalily rozsáhlé plýtvání a také například dělení zakázek tzv. „salámovou metodou“, aby nemusely splňovat tvrdší kritéria výběrových řízení. Často se rovněž pohybovaly těsně pod částkou dvou milionů korun, která je hranicí pro výběrové řízení a podezřele je tak dostávala jen jedna firma.

Ministr Pecina, který Langra ve funkci vystřídal, také rovněž hovořil o tom, že Ivan Langer do případu bezprecedentně zasahoval a například nechal v rozporu s pokyny policie Petra Židka, aby zametal stopy, mazal data a podobně. Nicméně právě pro nedostatek důkazů celý případ vyzněl do ztracena.

V Liberci na sebe Petr Židek upozornil lobbingem za hazard, kdy se mu společně s někdejším primátorem Tiborem Batthyánym povedlo zvrátit zákaz hracích automatů ve městě, který prosadila Změna pro Liberec nebo tím, že v době, kdy byl šéfem Pozemkového fondu v Praze jeho spolustraník z ODS, kontroverzní Radim Zika, získal za kritizovaných okolností na tomto úřadě lukrativní místo

foto: RTM plus

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali