nášLiberec

Search

Odborný posudek: nové sjezdovky na Ještědu jsou nesmysl a ekologický zločin

Je to černé na bílém. Nezávislý posudek SEA (studie vlivu na životní prostředí) považuje za nepřípustné další masivní rozšiřování sjezdovek na Ještědu, jak ho prosazuje firma TMR slovenského oligarchy Igora Rattaje, která má lyžařský areál na Ještědu v pronájmu.

„Obzvlášť extrémní riziko pro plánovaný záměr vychází v souvislosti kombinace vysokých teplot a klimatickým suchem, které budou mít za následek nízkou nebo až žádnou trvalou sněhovou pokrývku. Tento klimatický jev bude mít v budoucnu významný dopad na záměr.“

„Trvalá sněhová pokrývka má na horách klesající tendenci. Při kombinaci vysokých teplot a nedostatku vody, bude mít umělé zasněžování postupně vzrůstající trend, jehož následkem bude navýšení energetických nákladů a s tím související ekonomické náklady a nepřímo záměrem způsobený nárust emisí CO2. Toto adaptační opatření je navíc v rozporu s mitigačními cíli. Záměr je v těchto ohledech nepřípustný.“

Takové jsou nejdůležitější výroky dokumentace SEA, která hodnotila záměr na masivní rozšíření sjezdovek v ještědském areálu. Celkem mělo být, navzdory původním slibům TMR, vykáceno 53 hektarů lesa, a to za účelem vybudování dvou nových sjezdovek mimo stávající výseč areálu, tří nádrží na vodu pro zasněžování, zvětšení parkovacího domu a dalších souvisejících investic.

Proti tomuto záměru se postavili liberečtí ekologové a patrioti ze sdružení jako Čmelák, Jizersko-ještědský horský spolek nebo Rodiče za klima. Po politické rovině proti plánům na faktické vykácení ještědského hřbetu bojují v libereckém zastupitelstvu Zelení a Liberec otevřený lidem.

Těmto opozičním zastupitelům se také povedlo docílit toho, že posudek SEA dělal nezávislá firma z Brna a ne firma zaplacená Igorem Rattajem. Tuto variantu, s argumentem, že město ušetří několik desítek tisíc za studii, naopak podporovali zastupitelé současné koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a Pirátů. Zeleným se ale předloni nakonec podařilo přesvědčit část koalice, že je třeba udělat posudek nezávislý a objektivní.

„Ty závěry by byly úplně jiné, pokud by dokumentaci SEA zpracovala firma najatá společností TMR. Zástupci TMR takový scénář předpokládali, na jednáních v létě 2022 otevřeně sdělili, že na dokumentaci SEA už pracují. Až na základě našeho tlaku i odporu ekologických spolků primátor Zámečník slíbil, že zpracovatele SEA vybere a najme město. Bez závazku k investorovi tak mohl zpracovatel SEA napsat to, co jsme říkali celou dobu – budovat v dnešní době nové sjezdovky na Ještědu je ekologický zločin,“ popisuje konkrétní okolnosti vzniku odborného posouzení zastupitel za Zelené, Jindřich Felcman.

„Je to velké vítězství nás všech. Lidí, kteří se k záměru veřejně vyjadřovali negativně, ekologických spolků, např. Jizersko-ještědského horského spolku, spolku Čmelák a dalších, a také nás, opozičních politiků. Nebylo to samozřejmé, bez společné aktivity odpůrců kácení by to bezpochyby dopadlo jinak. Aktivita lidí má smysl a může s věcmi pohnout,“ doplňuje Anna Kšírová, zastupitelka za Zelené a členka spolku Rodiče za klima Liberec.

Jak upozornil opakovaně Náš Liberec, TMR stále stupňuje tlak na Liberec, aby mu ustoupil v dalším kácení na Ještědu. Celkem je v plánu vykácet zhruba 53 hektarů lesa, což je více jak sedmkrát víc, než kolik padlo v posledních třech letech kvůli sjezdovce Nová Skalka. A používá u toho opravdu podivné metody, které mají, bohužel, podporu části politiků.

Město Liberec v září 2020 například iniciovalo schůzku všech aktérů sporu. Účastnili se jí členové vedení města, včetně primátora Jaroslava Zámečníka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), zástupci spolků Rodiče za klima Liberec, Jizersko-ještědský horský spolek, Čmelák a majitel společnosti TMR Igor Rattaj. Na schůzi se tehdy podařilo dojednat lepší podmínky ohledně náhradní výsadby a především zásadní bod týkající se nerozšiřování areálu mimo jeho stávající rozlohu. Tato podmínka byla pro ekologické organizace klíčová.

V návaznosti na schůzku uzavřelo 23. 9. 2020 město a TMR memorandum „Ještě déle“, kde byla tato podmínka také zakotvena. Nicméně během loňského června se ukázalo, že TMR dokonce na svých stránkách vypustilo bod ř. 6, který jasně říká, že TMR nebude po vybudování Nové Skalky požadovat další kácení. Upozornili na to právě ekologové, kteří našli zastání v opozici.

Náš Liberec dění kolem Ještědu sleduje dlouhodobě. Jedině náš web například již před lety upozorňoval, jakým způsobem podniká na domácí slovenské půdě a jaký to má dopad na místní přírodu i dostupnost lyžování pro širší vrstvy občanů.

Subscribe
Upozornit na
29 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali