nášLiberec

Search

Chaos v MHD: špatně nastavené odbavovací zařízení, primátor se omlouvá za zdražení jízdného

Náš Liberec nedávno informoval o razantním zdražení jízdenek MHD, ke kterému od Nového roku sáhla současná koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a Pirátů. Primátor se ale jen pár dní na to za cenu jízdenek omluvil i za to, že ve městě nefungují příslušná odbavovací zařízení.

Vedení města na podzim loňského roku oznámilo, že základní hodinová jízdenka v liberecké MHD zdraží příští rok z 24 na 28 korun při nákupu on-line, papírová verze bude stát 34 korun. U ročního kupónu bude cena upravena na 3 990 Kč (+340 Kč), 90-ti denní kupón bude nově za 1 600 Kč (+230 Kč), u 30-ti denního kupónu se cena změní na 660 Kč a u 7-mi denního pak na 250 Kč.

Na to reagovala většina Liberečanů silně negativně. „Cena jízdenek v Lbc mě přesvědčila k používání auta…. Děkuji, “ okomentovala na sociálních sítích situaci Simona Padrtová. „Já k tomu nemám slov . Přijde mi to strašné. Vláda nám zvedla úplně všechno, daně z nemovitostí… za můj vlastní majetek má dát státu tak nehoráznou… A Liberec ten tomu nasadil korunu v podobě: TAK MY VÁM JEŠTĚ MILÝ LIBEREČÁCI ZVEDNEME JÍZDNÉ . Takže místo 550 za měsíční dám přes 800,-,“ nebrala si servítky Renata Bartuňková.

S Novým rokem ale nepřišlo v liberecké MHD jen zdražení, ale i chaos. Nefungovalo potřebné odbavovací zařízení a lidé si nemohli jízdenky koupit. Vše se snažil zachránit liberecký primátor Jaroslav Zámečník ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj. Přitom sám Zámečník ještě v listopadu zdražení liberecké MHD hájil.

„Bohužel došlo ke zpoždění ze strany dodavatele nového odbavovacího zařízení, o čemž jsem se dozvěděl až včera (ve středu). Považuji to za chybu dopravního podniku. Omlouvám se Liberečanům, že slíbená služba nebyla zprovozněna ihned od 1. ledna. Během dneška jsem okamžitě podnikl příslušné kroky a v rámci svých kompetencí požádal, aby hned od zítra (od pátku) mohli cestující nakupovat jízdenky v autobusech a tramvajích za novou cenu 28 korun, nikoliv za 34 korun,“ uvedl primátor.

Podle primátora nechá město upravit jízdenkové automaty tak, aby si bankovní kartou mohli cestující jízdenku koupit za správnou cenu. „Dopravní podnik slíbil, že nové validátory budou instalovány do všech autobusů v polovině ledna a do tramvají koncem ledna. O přesném termínu bude veřejnost informovat dopravní podnik. Zároveň platí, že cestující si můžou do té doby koupit jízdenku rovněž prostřednictvím aplikace IDOLka nebo přes původní OPUScard,“ dodal liberecký primátor.

Opozice za tímto selháním vidí především špatnou práci ze strany vedení města. „Radnice je v rozkladu. Rozhodne o změně ceníku a nezvládne správně nastavit platební terminály. Kdyby se něco takového stalo za Korytáře, Zámečník a spol. by ječeli jak pominutí,“ uvedl k situaci opoziční zastupitel za Zelené Jindřich Felcman.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali