nášLiberec

Search

Rozestavěný penzion u lázní straší už roky. Město to nezajímá

Již několik let má nejkrásnější ulice v Čechách, tedy liberecká Masarykova třída, nelichotivou vizitku. Kromě neudržované, auty rozježděné zeleně a chodníků jde i o stále nedokončenou stavbu avizovaného penzionu vedle libereckých lázní.

V roce 2019, když se projekt schvaloval, se počítalo s tím, že u galerie vznikne moderní budova. Stavebníkem a investorem je liberecký podnikatel Michalis Dzikos. Po více než čtyřech letech je stavba stále nedodělaná a její stav hyzdí celé okolí. Z penzionu by se navíc měl stát rodinný dům, v rozporu s tím, na co stavba dostala povolení.

Tehdejší vedení města, tedy koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS, dalo výstavbě v roce 2019 dokonce výjimku, přestože na území Liberce platí stavební uzávěra pro výstavbu ubytovacích zařízení. „Ta stavební uzávěra je primárně namířena proti různým ubytovnám, které s sebou nesou negativní sociální jevy. Plánovaný „Penzion Masarykova“ není takovým případem, proto jsme se v radě města shodli, že dostane z tohoto zákazu výjimku,“ stojí téměř v pět let starém odůvodnění.

Dnes ale stav stavby ani okolí, které je jí silně poničeno, město de facto nezajímá. „Jedná se o soukromý projekt. Pozemek je v soukromém vlastnictví a stavbu realizuje soukromý investor. Město žádný postup nechystá,“ zněla odpověď z libereckého magistrátu pro naši redakci.

Jenomže, jak dokládá situace kolem stavby, zasaženy jsou i chodníky, městská zeleň v majetku města je roky ničená technikou a podobně. Nicméně i tyto skutečnosti nechávají vedení města chladnými. Ostatně veřejný prostor a zeleň nejsou pro současnou koalici prioritou, jak dokazuje stav samotné Masarykovy ulice i celého města.

Oblíbenou Masarykovou třídou se politici rádi chlubí v médiích, její skutečný stav je však zajímá málokdy. Takto vypadá zeleň a chodník v okolí rozestavěného penzionu

O něco rozpačitější jsou památkáři z Národního památkového ústavu (NPÚ). Upozorňují ale, že ve věci musí konat výkonná složka, tedy magistrát. „NPÚ by mohl ve věci dát podnět orgánu památkové péče pouze v případě, že by stavebník nějakým způsobem nedodržoval podmínky závazného stanoviska vydaného na základě písemného vyjádření naší organizace nebo svojí činností ohrožoval jiné části památkového fondu,“ uvedl pro Náš Liberec ředitel NPÚ v LIberci Miloš Krčmář.

„Můj odborný názor je takový, že je ideální, aby každý realizovaný vstup do památkově chráněného území nebo do prostředí kulturní památky proběhl v co nejkratším možném termínu, samozřejmě s ohledem na kvalitní provedení vlastní realizace,“ dodal ředitel Krčmář na dotaz, zda se, podle něj, stavba netáhne příliš dlouho.

O penzionu má také jednat rada architektů, která jej schválila. Proti výstavbě tehdy nebyl ani hlavní architekt města a dnes náměstek pro architekturu a dopravní stavby Jiří Janďourek (STAN/Starostové pro Liberecký kraj). „Nejsme a priori proti zástavbě, ale výsledkem musí být z hlediska architektonického špičková kvalita. Ta ulice a celá lokalita si už rozhodně nezaslouží žádnou průměrnou nebo podprůměrnou architekturu,“ uvedl v roce 2019 pro náš web Jiří Janďourek.

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali