nášLiberec

Search

Liberec požádá o dotaci na výstavbu bazénu. Bude to ale jen desetina zamýšlené částky

Vedení města Liberce se rozhodlo požádat o dotaci z programu Nadregionální sportovní infrastruktura 2020–2026, a to ve výši 139 000 000 Kč, což odpovídá zhruba desetinu plánované částky celé stavby. Město zároveň dá ze svého 350 000 000 Kč.

Rekonstrukce městského plaveckého bazénu, která bude de facto výstavbou bazénu nového, představuje obrovský finanční závazek pro Liberec na dlouhé příští roky. Město zatím nemá vyřešené jeho financování.

Na posledním zasedání Rady města proto radní schválili výše zmíněnou žádost z z programu Nadregionální sportovní infrastruktura 2020–2026, která se má podat v poměrně šibeničním termínu – do 30. listopadu.

„Finalizujeme podklady pro podání žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu (NSA). Museli jsme se nejdříve přesvědčit, že opravdu splňujeme požadavky, a že jsme schopni připravit veškeré podklady tak, jak požaduje NSA. S ohledem na to, že se jedná o dotaci na sportovní infrastrukturu, tak jsme museli především rozdělit položkový rozpočet, abychom v žádosti nárokovali co nejvíce uznatelných nákladů,“ uvedl náměstek primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petr Židek (ODS), který má obří zakázku na starosti.

„Na zbylou část položek, které jsou z pohledu NSA neuznatelné, budeme hledat možnosti uplatnění v jiných dotačních programech, jako jsou např. SFŽP apod. Součástí žádosti jsou i desítky příloh, které je nutné připravit, zajistit a doložit. Kompletní žádost musí být podána do 30. 11. do 12 hodin,“ dodal náměstek Židek.

Jakkoliv se částka 130 000 000 korun může zdát veliká, jde jen o malou část ze zamýšlených nákladů. Koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a Pirátů, která v Liberci vládne, si odsouhlasila, že zakázka na bazén se může vyšplhat až na 1 299 800 000 korun.

Město navíc nemá s podáváním žádostí o dotace do NSA dobré zkušenosti. Jak Náš Liberec informoval, začátkem loňského roku de facto identická koalice (vyjma Pirátů, kteří se k ní přidali po volbách v roce 2022) neuspěla u stejné agentury se žádostí o 300 milionů.

Národní sportovní agentura žádost odmítla z toho důvodu, že byla špatně připravená. Podle zjištění NSA město postupovalo až neuvěřitelně amatérsky, když například žádost o dotaci ve výši 300 milionů neposlalo agentuře ani datovou schránkou.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali