nášLiberec

Search

Lesní vila Liebiegů propadá zkáze

AKTUALIZACE 25.10. 2023 Kdysi honosná Waldvilla (Lesní vila) pod libereckou Výšinou, která v minulosti sloužila jako zdravotní zařízení pro děti, je další smutný pozůstatek divoké liberecké privatizace. Poté, co byla prodána do okruhu lidí z liberecké ODS, se její stav neustále zhoršuje.

Reprezentativní letní sídlo pro továrnickou rodinu Liebiegů vybudoval v letech 1901-1906 jejich dvorní architekt Jacob Schmeissner. Formálně i dispozičně se Schmeissner inspiroval francouzským typem zahradního zámku.

Ještě za svého života vilu Heinrich Liebieg ve své závěti odkázal svým opatrovnicím a po jejich smrti měla připadnout městu pro sociální účely. To ji v roce 1920 darovalo nemocenské pokladně, která zde zřídila zotavovnu. To mělo za následek utilitární úpravy objektu, mj. zasklení vyhlídkové terasy a přestavbě interiérů. Další úpravy podle návrhu místního architekta Künzela byly provedeny na začátku druhé světové války, při přeměně vily na župní školicí středisko NSDAP a na prostory sloužící Hitlerjugend.

V druhé polovině 20. století vila sloužilo jako tzv. Wolkerovo plicní sanatorium zejména dětem s respiračním onemocněním a jezdily do ní generace dětí z celého tehdejšího Československa. Její pád přišel s novým režimem v devadesátých letech.

Lesní vila se dostala do rukou společnosti Iberus, která figuruje v aktuální korupční kauze kolem tunelování dotací při rekonstrukci jiné památky ve vlastnictví firmy – kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Jak padlo u soudu, ač za tuto firmu vystupoval někdejší liberecký zastupitel za ODS Jiří Zeronik, skutečným majitelem firmy je nejspíše Pavel Krenk, někdejší náměstek primátora rovněž za ODS.

V současné době Waldvilla patří hoteliérovi Lukáši Pytlounovi a je opět nabízena k prodeji. Jak dokládají fotografie, chátrá čím dál víc. Ze střechy mizí krytina a celý objekt se propadá do zkázy.

AKTUALIZACE: Po vydání článku se naší redakci přihlásil současný majitele objektu, hoteliér Lukáš Pytloun, který okomentoval dnešní stav Lesní vily: “ Do objektu Lesní vily se bohužel nedávno někdo vloupal, zloději drahých kovů. Vila byla znovu zabezpečena. Zloději bohužel ukradli i zabezpečovačku, kterou dokázali obejít. Jsou nainstalovány mříže v oknech a celá budova je znovu zabezpečena. Vše bylo nahlášeno na policii ČR, která po pachatelích pátrá,“ uvedl pro Náš Liberec Lukáš Pytloun.

foto: Facebook/ Waldvilla, Liberec Starý Harcov- Reichenberg Alt Harzdorf

Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali