nášLiberec

Search

100 let od narození Otfrieda Preußlera

20. října 2023 uplyne přesně 100 let, co se v Liberci narodil Otfried Preußler (rozený jako Otfried Syrowatka). Za svůj, často pohnutý, život napsal 32 knih, které byly přeložené do 55 jazyků a prodalo se jich víc než 50 milionů výtisků. Mezi jeho nejznámější díla, která se navždy vepsala do srdcí celých generací, patří Malá čarodějnice nebo Krabat.

Otfried Preußler se narodil v roce 1923 v Liberci do učitelské rodiny. Jeho předci pocházeli z jizerských a krkonošských hor, kam se Preußler rád vracel na stránkách svých knih. Lásku k četbě a psaní i literární talent podědil po svém otci, nadšeném sběrateli lidového slovesného umění.

Jeho ambici stát se českým spisovatelem přervaly nacismus a válka, když byl coby čerstvý maturant v roce 1942 povolán na východní frontu. Po porážce německých vojsk se ocitl v zajetí v tehdejším Sovětském svazu (konkrétně v Tatarské republice), ze kterého se vrátil až roku 1949.

Nevrátil se ovšem už do rodného Liberce, ale vyhledal svou odsunutou rodinu v Bavorsku, kde později žil celý život. V tamním Rosenheimu se oženil a vychoval tři dcery. Pracoval jako učitel, novinář a později jako spisovatel na plný úvazek.

Z desítek knih určených převážně pro děti a mládež je v Čechách pravděpodobně nejznámější Malá čarodějnice a Krabat. Ty se zde také dočkaly slavného filmového zpracování. Příběh čarodějnického učně Krabata, který čerpá ze slovanských pověstí sousední německé Lužice, převedl uhrančivým způsobem na plátno v roce 1977 režisér Karel Zeman.

Krajině  svého dětství, tedy Krkonoším a Jizerským horám, věnoval Otfried Preußler povídkové soubory Anděl v kulichu, Moje knížka o Krakonošovi a také román Útěk do Egypta přes Království české.

Liberecký rodák Otfried Preußler zemřel 18. února 2013 v jihobavorské obci Prien am Chiemsee.

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,