nášLiberec

Search

Téměř polovina krajů chce více peněz z daní. Města jako Liberec ovšem dostávají ještě méně

Zástupci šesti krajů předali dnes do podatelny poslanecké sněmovny návrh na změnu rozpočtového určení daní (RUD). Hejtmanka a pět hejtmanů vytvořili iniciativu “Férové financování krajů”, která nesouhlasí se stávajícím zněním zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní. Společně upozorňují na nedostatky stávající právní úpravy.

„Současné nastavení systému rozdělování daní pro kraje je od roku 2004 beze změny a už vůbec neodpovídá dnešnímu rozsahu poskytovaných veřejných služeb v regionu. Úprava je opravdu nutná. Voláme po rozdělení, které bude nastaveno na základě objektivních kritérií a k jehož změně se zavázala vláda ve svém programovém prohlášení,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

„Stávající přerozdělování daní není férové, a proto jsme se v rámci naší iniciativy spojili. Věříme, že šest krajů bude mít větší sílu a mediální pozornost, než když jsme návrhy na změnu podávali v průběhu let každý zvlášť,“ vysvětlil hejtman Půta.

Liberecký kraj předkládá novelu zákona č. 243/2000 Sb. o rozpočtovém určení daní krajů již podruhé. Návrh předložený v roce 2020 nebyl poslaneckou sněmovnou nikdy projednán v důsledku skončení volebního období.

Nastavení principu dělení daní, takzvané rozpočtové určení daní (RUD) pro kraje, je platné již téměř dvacet let a je neměnné, aniž by odráželo změny v počtu obyvatel, změny zdravotních služeb, dopravy či školství. Zatímco parametry v RUD pro obce jsou každoročně přepočítávány podle aktuálních dat, u krajů tomu tak není.

Zástupci šesti krajů České republiky (Jihomoravský, Karlovarský, Liberecký, Pardubický, Středočeský a Zlínský) navrhují podíl krajů na daňových výnosech zvýšit ze stávajících 9,78 % na 10,8135 % a rozdělit podle nových kritérií.

Jak upozorňuje Náš Liberec již delší dobu, na RUD ovšem doplácejí velká města, jako je například Liberec. A to podstatně více než kraje. Navíc současná vláda se rozhodla výrazně snížit příjmy obcí. Tvrdí to zástupci Svazu měst a obcí (SMO), kteří jsou jednáním s vládním kabinetem zklamáni.

Pro Liberec, který je v rámci RUD dlouhodobě poškozován (dostává na hlavu stejné peníze jako okolní malé obce, byť zajišťuje daleko větší, nadobecní servis), to může mít závažné problémy. 

Vědom si toho je i primátor Liberce, Jaroslav Zámečník ze STAN/SLK. Ten byl na letošním květnovém sněmu Svazu měst a obcí ČR v Olomouci zvolen místopředsedou komory statutárních měst a zároveň členem předsednictva (to má celkem 13 členů).

„Liberec je dlouhodobě krácen proti jiným krajským městům jako například Plzeň nebo Ostrava. Už před rokem a půl jsem na tuto nespravedlnost upozornil nového ministra financí Stanjuru a vyzval ho k osobnímu jednání. Bohužel odmítl. S vyjádřením předsedy SMO Lukla v rozhovoru, na který odkazujete, se ztotožňuji. Sám za sebe se nyní snažím získat na svou stranu primátory většiny krajských měst, které chci přesvědčit, abychom šli společně do přímého boje prostřednictvím sněmovny a senátu. A nebo k Ústavnímu soudu ČR, na což jsem opakovaně upozorňoval,“ říká liberecký primátor Zámečník.

Jenomže liberecká opozice tvrdí, že přes všechny obecné proklamace, primátor a současná liberecká koalice STAN/SLK, ANO, ODS a Pirátů nedělá mnoho. Poukazuje na skutečnost, že například Zámečníkovi Starostové jsou nejsilnější vládnoucí stranou nejen v Liberci a v Libereckém kraji, ale STAN/SLK je také druhou nejsilnější stranou v aktuální české vládě.

Návrh novely zákona dnes podaný šesti kraji, včetně Libereckého, zahrnuje i finance, které byly každoročně rozdělovány prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury. Návrh vznikl na základě dohody a podle Asociace krajů ČR vhodně odráží poměrné zastoupení charakteristik a činností jednotlivých krajů. Nová kritéria také byla projednána s ministerstvem financí.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,