nášLiberec

Search

Pochybnosti kolem bazénu: tendr potrvá o dva měsíce déle

Příprava rekonstrukce libereckého bazénu za 1,3 miliardy budí pochyby. Ačkoliv soutěž měla skončit minulý týden, radnice se ji po kritice opozičních zastupitelů, ale i stavebních firem, rozhodla prodloužit o 60 dní.

Firmy mohou podávat své nabídky na rekonstrukci bazénu až do poloviny prosince. Koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a Pirátů vypsala soutěž letos v červenci i přes kontroverze, které rozhodnutí na vypsání obří zakázky provázelo. Ty se týkaly například nezvykle vysoké ceny, kterou má přestavba, ale de facta výstavba nového bazénu, stát.

Jenomže na zakázku přišlo k dnešnímu dni zhruba 200 dotazů. Firmám se, namátkou, zdály podivné personální podmínky v zadávací dokumentaci, které jsou nezvykle konkrétní. Například technologickou otázku u zakázky měly zajišťovat hned tři osoby.

Silnou kritiku si za způsob přípravy zadávací dokumentace vyslechl za ni odpovědný náměstek primátora za ODS Petr Židek i od opozice. Nejvíce je v ní slyšet hlas zastupitele Jindřicha Felcmana ze Zelených/Liberce otevřeného lidem.

Ten opakovaně tvrdí, že podmínky zadávací dokumentace důvodně budí pochybnosti a mohou ukazovat na to, že jsou sepsány ve prospěch několika málo firem. Konkrétně se zde skloňuje jméno Metrostavu, jehož dceřinka (Metrostav má kvůli korupci soudní zákaz účastnit se veřejných tendrů) v Liberci a na kraji získává řadu kontroverzních zakázek. Buď sama nebo například v konsorciu s dalšími známými firmami, jako je například liberecký Syner.

Felcmanovi i dalším kritikům ale například také vadí, že jim vedení města v čele s náměstkem Židkem dosud neodpovědělo, podle jakých kritérií byla zadávací dokumentace sestavena či zda byl udělán, u takto klíčové zakázky, seriózní průzkum trhu.

Radní Petr Židek prodloužení soutěže zdůvodňuje tím, že chce eliminovat riziko možnosti, že v budoucnu budou například neúspěšní uchazeči napadat soutěž u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali