nášLiberec

Search

Liberecké zastupitelstvo: dvojí metr pro firmy i pro domovy důchodců

Ve středu zasedne Zastupitelstvo města Liberce, aby se probralo programem, který mu připravilo politické vedení. Tak jako v případě krajského zastupitelstva přináší Náš Liberec výtah těch nejzajímavějších bodů, o kterých se bude jednat.

Bod č. 4 – zvýšení daně nemovitosti pro vybrané průmyslové a obchodní areály

Náš Liberec minulý týden informoval, že liberecká radnice se chystá zvýšit daň z nemovitosti pro velké firmy, jelikož jejich areály více zatěžují městskou infrastrukturu. Mezi dotčenými firmami jsou průmyslové, obchodní, ale i velké stavební společnosti. Vyšší zdanění se ale nebude týkat například SYNER Group, firmy, která proslula napojením na zdejší politiku.

Bod č. 12 – opakovaný pokus prodeje bývalého očního stacionáře v Machníně

Jeden z palčivých příkladů dopadů místního klientelismu. Bývalé oční sanatorium v Machníně je jedním z nejhorších případů privatizace z 90. let minulého století. Liberec za ně chtěl loni získat 20 milionů korun, dnes zkouší objekt nabídnout za cenu necelých 21 milionů. Sešlo i z nápadu využít je pro městské lesy.

Bod č. 26 – tečka za libereckou zoo

Zastupitelé mají schválit ukončení liberecké zoo jakožto příspěvkové organizace. Té se město zbavilo na popud kraje v kontroverzní směně dvěma lety. Liberec tak přišel nejen o svou tradiční, více než stoletou organizaci, ale i o miliardový majetek a zásadně si omezil možnost určovat rozvoj a budoucí tvář Lidových sadů.

Bod č. 37 – domovníci pro sociální byty

Jak Náš Liberec nedávno informoval, náměstku pro bydlení Janu Hruškovi (Piráti) a jeho týmu se podařilo sehnat dotaci ohledně libereckého sociálního bydlení. Nejen na pořádek a pohodové soužití v něm budou dbát preventisté – domovníci, kteří mají zamezit ničení městského majetku a případným konfliktům.

Bod č. 42 – memorandum s krajem ohledně přístavby Domova seniorů na Františkově

Bod, který předkládá opozice z LOL/Zelených. Vyzývá v něm Liberecký kraj k podpoře výstavby dalšího křídla v Domově seniorů na Františkově. Z části se jedná o reakci na prohlášení hejtmana ohledně toho, že kraj je připraven pomoci obcím s podobnými projekty, které bylo zase reakcí na kritiku skutečnosti, že Liberecký kraj financuje podobné služby pouze v Hrádku nad Nisou. Podobný postup kraje nekritizuje jen opozice, ale na posledním krajském zasedání zastupitelstva jej zmínila i náměstkyně libereckého primátora za ANO, Šárka Prachařová.

Zasedání libereckého zastupitelstva můžete online sledovat ve středu 27. září ZDE

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web