nášLiberec

Search

Mokřady ve vestibulu krajského úřadu

Nová výstava ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje přiblíží návštěvníkům, v čem spočívá přínos mokřadů a tůní pro přírodu i pro život lidí. Výstavu připravil Institut pro udržitelný rozvoj, který se za podpory Libereckého kraje a ve spolupráci s další neziskovou organizací Čmelák – Společnost přátel přírody zabývá přípravou a realizací projektů mimo jiné na zadržování vody v krajině, kam patří právě i revitalizace mokřadů a budování tůní.

Na 12 panelech návštěvníci zhlédnou, pro které živočichy i rostliny jsou mokřady důležitým prostředím, jak probíhá příprava revitalizačních projektů a co přinášejí mokřady i nám lidem. Pořadatelé předpokládají, že návštěvníci mnohé rostliny či živočichy uvidí poprvé právě až na výstavních panelech, vzhledem k tomu, že v přírodě se s nimi lze dnes setkat již jen vzácně.

Záchrana vzácných druhů rostlin se neobejde bez aktivní péče o ně. IPUR a Čmelák za podpory Libereckého kraje usilují o zvýšení počtu lokalit s vlhkými loukami, mokřady a revitalizovanými nebo novými tůněmi. Jedním z vhodných přístupů k zadržování vody v krajině je také přerušování alespoň části meliorací na vhodných místech a svedení vody z nich do vybudovaných tůní.

Příkladem k následování může být areál Mokřady Jablonné v Podještědí, který Čmelák ve spolupráci s IPUR buduje již od roku 2005 a který má dnes rozlohu 98.542 m2. Postupně zde vznikly dvě soustavy tůní, kterých je tu celkem již 31. Areál se stal nejen domovem celé řady chráněných rostlin a živočichů, ale také vyhledáváným cílem výletů i každodenní rekreace místních obyvatel. Na příkladu Mokřadů Jablonné se Čmelák a IPUR snaží ukázat, jak by v okolí našich měst a vesnic mohla vznikat podobná atraktivní místa pro lidi i pro přírodu.

Pořadatelé výstavy nabízejí všem, kdo by podobné areály chtěli vybudovat, pomoc s přípravou projektů i získáním dotací na jejich realizaci.

Výstava potrvá do úterý 26. září.

Tisková zpráva IPUR o.p.s.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.
Zachovat kulturní dědictví, pečovat o památky ve vlastnictví Biskupství litoměřického a jeho farností a také prezentovat jejich obnovy veřejnosti. To jsou hlavní cíle memoranda, které
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody bude i v letošním roce pokračovat v ambiciózním projektu výsadeb druhově a věkově rozmanitých lesů na Liberecku. Projekt