nášLiberec

Search

Ještě méně peněz od státu pro Liberec. Jak se k tomu postaví vedení města?

Současná pravicová vláda se rozhodla výrazně snížit příjmy obcí. Tvrdí to zástupci Svazu měst a obcí (SMO), kteří jsou jednáním s vládním kabinetem zklamáni. Bude se Liberec, který z rozpočtového určení daní (RUD) dostává dlouhodobě nespravedlivě málo peněz, bránit? Žádné konkrétní kroky se zatím nerýsují. Nepracujete pro Liberec, tvrdí opozice.

Minulý týden jednali zástupci SMO s vládou Petra Fialy a zejména ministrem financí Zbyňkem Stanjurou o vládním „konsolidačním balíčku“, který se drasticky dotkne mnoha odvětví české společnosti, a jak vychází najevo, opasky se utáhnou i českým a moravským obcím.

Představitelé svazu neskrývají svá zklamání. Předseda SMO František Lukl otevřeně mluví o „facce do obličeje obcí“. „Musím říct, že čím více se dozvídám detailů – a bohužel pouze pokoutně, protože ministerstvo financí nám nebylo schopné ještě zaslat ten originál materiálu – tím více jsem překvapen, zklamán a možná až šokován. Neboť se ukazuje, že ten partnerský přístup, který my jsme v tuto chvíli razili, se v dnešní době nenosí. A pokud člověk nemá ramena, nebo nevyhrožuje stávkou, tak není úspěšný,“ okomentoval Lukl pro Český rozhlas způsob, jakým vláda, složená z ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN/SLK a Pirátů, jedná s obcemi.

Podle Lukla budou dopady pro obce drastické. „Je to v řádech desítek miliard korun. Pokud si jenom spočítáme, že by mělo být škrtnuto 54 miliard z národních dotací, pokud se podíváme na to, že poklesne minimálně o tři miliardy výnos z DPH kvůli úpravám jednotlivých sazeb, pokud k tomu přičteme snížení nebo zmražení valorizace příspěvku na výkon přenesené působnosti či kofinancování IROPu, tak jsou to opravdu řády přibližující se možná až ke 100 miliardám korun,“ dodal předseda svazu František Lukl.

Pro Liberec, který je v rámci RUD dlouhodobě poškozován (dostává na hlavu stejné peníze jako okolní malé obce, byť zajišťuje daleko větší, nadobecní servis), to může mít závažné problémy. Vědom si toho je i primátor Liberce, Jaroslav Zámečník ze STAN/SLK.

„Liberec je dlouhodobě krácen proti jiným krajským městům jako například Plzeň nebo Ostrava. Už před rokem a půl jsem na tuto nespravedlnost upozornil nového ministra financí Stanjuru a vyzval ho k osobnímu jednání. Bohužel odmítl. S vyjádřením předsedy SMO Lukla v rozhovoru, na který odkazujete, se ztotožňuji. Sám za sebe se nyní snažím získat na svou stranu primátory většiny krajských měst, které chci přesvědčit, abychom šli společně do přímého boje prostřednictvím sněmovny a senátu. A nebo k Ústavnímu soudu ČR, na což jsem opakovaně upozorňoval,“ říká liberecký primátor Zámečník.

Jenomže liberecká opozice tvrdí, že přes všechny obecné proklamace, primátor a současná liberecká koalice STAN/SLK, ANO, ODS a Pirátů nedělá mnoho. Poukazuje na skutečnost, že například Zámečníkovi Starostové jsou nejsilnější vládnoucí stranou nejen v Liberci a v Libereckém kraji, ale STAN/SLK je také druhou nejsilnější stranou v aktuální české vládě.

„Kroky primátora Zámečníka nepůsobí příliš přesvědčivě. Primátorem je pátým rokem a teprve teď přesvědčuje ostatní primátory? Hlavní otázkou ale zůstává, proč danou věc neprosadí přes partnerský STAN, který je druhou nejsilnější vládní stranou. To vše ukazuje na to, že politika hnutí Starostů (STAN a SLK) dlouhodobě znevýhodňuje větší města na úkor venkova,“ podotýká například Jindřich Felcman, opoziční zastupitel ze Zelených/Liberce otevřeného lidem, který se problematice RUD dlouhodobě věnuje.

Starostové mají silnou pozici nejen v rámci celostátní vlády, Liberce a Libereckého kraje, ale rovněž i v samotném Svazu měst a obcí. Například liberecký primátor Jaroslav Zámečník byl na květnovém sněmu Svazu měst a obcí ČR v Olomouci zvolen místopředsedou komory statutárních měst a zároveň členem předsednictva (to má celkem 13 členů).

Liberecká opozice dlouhodobě kritizuje vládnoucí Starosty za to, že jsou „stranou venkova“, tedy menších obcí, což se děje na úkor samotného Liberce. Podle ní je to příklad i libereckého senátora Michaela Canova za STAN/SLK, který je zároveň starostou Chrastavy a který rovněž odmítá, aby se Liberci navýšily peníze z RUD na úkor menších obcí. Tento svůj postoj potvrdil například před rokem, na zasedání zářijového zastupitelstva města Liberec, kam si přišel pro podporu v loňských senátních volbách. „Praha a láska zvítězí nad vsí a nenávistí,“ trpce ironicky poznamenává Felcman.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali