nášLiberec

Search

U muzea pokáceli zdravý, starý strom. Upadla mu větev

Vedení kraje pokračuje v podivné „péči“ o svůj liberecký majetek. Aktuálně byla v chátrajícím parku u Severočeského muzea pokácena obří borovice, která byla součástí zdejšího arboreta. Prý se tak stalo kvůli odbornému posudku a na souhlas magistrátu. Ten o ničem neví.

Více jak sto let stará borovice vejmutovka, která byla v parku u muzea vysazena již na konci 19. století jako součást zdejšího arboreta, byla pokácena v minulých dnech. Přitom se jednalo, jak dokazují přiložené fotografie, o mohutný, zdravý strom.

Na skutečnost upozornili náš web jeho čtenáři, kteří jsou dlouhodobě nespokojeni se způsobem, jakým se Liberecký kraj o park u muzea stará.

Stromu sice upadla horní větev, ale z fotografií je jasně vidět, že borovice byla jinak v naprostém pořádku

Vlastník muzea, a tedy i přilehlého parku, Liberecký kraj nás na prvotní dotaz odkázal na vedení muzea. „Park patří Severočeskému muzeu v Liberci, které se o něj stará. Dotazy bych tedy směřoval spíš na pana ředitele,“ zaznělo na dotaz naší redakce od tiskového mluvčího kraje Filipa Trdla.

Na argument, že park u muzea je krajský majetek a že by vlastník měl vědět, co se s letitými, vzácnými dřevinami děje, odpovědná náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) odmítla odpovědět přímo (dlouhodobě z mravních důvodů s naším webem nekomunikuje), ale napsala k věci status na svém facebookovém profilu.

„Samozřejmě, že se tak nestalo jen tak, na základě rozhodnutí pana ředitele, ale na základě jednání s příslušným odborem magistrátu a s odbornou arboristickou firmou,“ uvedla k pokácení památného stromu náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová. „Stanovisko zmíněných bylo shodné, tedy pokácet,“ dodala Květa Vinklátová.

Jenomže to vypadá, že na magistrátu města o ničem takovém nevědí. Na přímý dotaz odpověděl mluvčí magistrátu Tomáš Tesař: „Pozemky kolem Severočeského muzea nejsou v majetku Statutárního města Liberec, tedy jestli to bylo káceno v parku u muzea, musíte se obrátit na Liberecký kraj, což je vlastník tohoto pozemku,“ odpověděl mluvčí.

Arboristický posudek vedení kraje, dle krajského mluvčího, k dispozici rovněž nemá. Navíc, není to první zdravý strom, který byl v posledních měsících u muzea pokácen.

Zhruba 150 let starý strom, který byl vysazen jako původní arboretum u libereckého muzea, byl evidentně zdravý až ke kořenům

Sdílnější než vedení kraje byl samotný ředitel libereckého muzea, Jiří Křížek. „U borovice se při poslední bouřce odlomil vrchol a zjistilo se, že je vršek shnilý. V parku pořádáme akce a stav stromu byl nebezpečný, je pod ním cesta a parkoviště aut,“ uvedl k situaci Jiří Křížek.

Náš Liberec dlouhodobě upozorňuje na skutečnost, že Liberecký kraj se o park u muzea dlouhodobě nestará a ten se, přes snahu pracovníků samotného muzea, pomalu mění v parkoviště a smetiště. Za posledních deset let zmizely odpadkové koše, lavičky, některé stromy i ohraničení cest.

Vedení kraje se snaží svou špatnou péči o ikonické liberecké místo omlouvat vizí nového projektu za několik desítek milionů, které má v plánu. Loni na jaře svou vizi představilo i veřejnosti, u které se ale setkalo se značným nepochopením a odporem. Jak vůči způsobu, se kterým se Liberecký kraj o kdysi oblíbený park stará, tak i vůči nové zamýšlené podobě tohoto veřejného prostranství.

Subscribe
Upozornit na
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,