nášLiberec

Search

Robert Prade z Garantovaného bydlení Liberec: pro majitele bytů jsme ideální nájemník

Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která se ztrátou bydlení souvisí, dávno již nespadají jen ti, kteří si „život na ulici“ de facto zvolili sami.

V našem městě před pár týdny začala fungovat nová organizace: Garantované bydlení Liberec. Jde o tým převážně mladých lidí, kteří pomáhají těm, kteří podobný problém mají, dostat se zpátky k normálnímu životu, k normálnímu bydlení. Cesta, kterou k tomu zvolili, ale může být zajímavá i pro ty, kteří své nemovitosti chtějí ostatním pronajmout.

O tom, jak celý projekt funguje a co může nabídnout lidem v nouzi i pronajímatelům bytů, jsme si povídali s Robertem Pradem, libereckým zastupitelem za Starosty a zároveň ředitelem obecně prospěšné společnosti Návrat, která Garantované bydlení Liberec zastřešuje.

Garantované bydlení Liberec – zaznamenal jsem existenci této organizace letos na jaře. Podílíte se na ní spolu s týmem převážně mladých lidí. Čeho se týká a pro koho je určena?

Obecně podporujeme lidi v bytové nouzi v Liberci při získání nájmu bytu v soukromých komerčních bytech. Doplňujeme už fungující projekt Centrum bydlení Liberec II, který se ale zaměřuje na náročnější klienty a zabydluje je v městských bytech. Ve zkratce se dá říci, že naši klienti jsou „méně nároční a více kompetentní“, ale stále jsou to lidé vyžadující jistou míru podpory, kteří by svoji situaci v oblasti bydlení neuměli vyřešit sami.

Garantované bydlení funguje, pokud se nepletu, v rámci o.p.s. Návrat, která v Liberci provozuje Azylový dům Speramus a Bydlení pro matky s dětmi v Ruprechticích. Pochopil jsem tedy dobře, že cílem Garantovaného bydlení je pomoci shánět „normální bydlení“ lidem v bytové nouzi, například tedy i těm, kteří musí žít v azylovém domu?

Ano, projekt je realizován v rámci Návratu, ale není určen jen pro klienty azylových domů. Obecně jsou naší cílovou skupinou klienti spolupracující s různými sociálními službami v Liberci, především s preventivními. Spolupracujeme rovněž s různými organizacemi, například Nadějí, Advaitou, Mostem k naději, Člověkem v tísni, Aminou, Fokusem…

Jak konkrétně pomoc, kterou Garantované bydlení nabízí lidem s podobným problémem, vypadá?

V rámci projektu působí jakési dvě sekce: podpůrně-sociální zaměřená na klienty a bytově-kontrolní zaměřená na byty.

V té sociální se zjišťuje situace klienta a jeho reálná možnost si udržet běžné komerční bydlení. Je s ním vypracován vstupní dotazník, uzavřena dohoda o spolupráci a vytvořen individuální plán, který řeší jeho situaci.

V té bytové oblasti máme sociálního realitního makléře (skutečného „realiťáka“) a bytovou specialistku, kteří shání byty a komunikují s jejich majiteli.

Celý tým pak páruje klienty na vhodné byty. Sluší se ovšem říct, že jsme stále na začátku a skutečné stěhování do prvních bytů plánujeme na srpen.

Na Vašich stránkách jsem se dočetl, že garantujete například i finanční pomoc s nájmem, respektive záruku do určité výše nebo například složení kauce, což je v současné době pro řadu lidí stále větším problémem. Jak to probíhá konkrétně?

Nabízíme každému majiteli bytu, který se rozhodne v rámci projektu spolupracovat, tzv. Garanční smlouvu, ve které specifikujeme, co vše v oblasti plateb, údržby bytu, podpory klientů, sousedských vztahů garantujeme.

Smlouva je sice rozsáhlá, ale dali jsme si s ní hodně práce a mnoho opakovaných konzultací s právníkem. Na druhou stranu nabízí majitelům bytů mnohem víc než dnes běžně poskytovaná kauce a z hlediska majitele bytu pro něj vše děláme zadarmo, potřebujeme jen součinnost a komunikaci. Z tohoto důvodu si opravdu myslím, že jsme „ideální nájemník“.

A je o to mezi majiteli bytů zájem?

No, není vůbec snadné se k nim dostat, ale pokud si někdo najde čas, je z toho většinou příjemně překvapen (doufám, že i článek na NL nám udělá trochu reklamu 🙂). Drtivou většinu nájmů dnes řeší běžné realitky, zatím tedy oslovujeme i je. Ale naším cílem je dostat se přímo k majitelům. Navíc spoléháme i na nějakou pozitivní zpětnou vazbu, až obsadíme první byty.

Od svých přátel, kteří pracují ve Vámi zmíněných organizacích, vím, že už Vašich služeb využili. Kolik ale dnes máte klientů, kteří hledají být, a kolika lidem se ho povedlo sehnat?

Máme 10 klientů v tzv. aktivní fázi, tedy intenzivně s nimi spolupracujeme. Realizační tým je celkem malý, na práci s klienty máme 3,5 úvazku, víc klientů v aktivní fázi si nemůžeme dovolit. Další nabereme, až nějaká první zabydlíme. Co se zájmu týče, kontaktovalo nás zatím asi 35 klientů.

Jak jsem zmínil, jsme na úplném začátku, tak zatím ještě nikdo nebydlí, ale máme již 3-4 byty těsně před obsazením.

Svůj bytový fond má i město Liberec. Dnes například bude přebírat městské byty v Rochlicích… Spolupracujete i s městem?

Přímo ne, jsme ale v kontaktu s Centrem bydlení Liberec (projekt, který funguje v rámci libereckého magistrátu – pozn. red.). Víme o svých klientech, oni k nám doporučují ty kompetentnější, kteří by na městský byt dosáhli jen těžko. My jim zase doporučujeme náročnější klienty, kteří potřebují komplexní podporu.

Máte, závěrem, nějaký postřeh? Třeba výzvu pro majitele bytů, proč zrovna Vy jste ten dobrý partner pro ně?

Podívám-li se na trh s byty očima majitele bytu, jsme pro něj opravdu ideální partner. On chce dobrou péči o svůj byt, bezproblémového nájemníka a peníze za nájem. To všechno umíme zadarmo nabídnout. Plus vědomí, že dotyčný majitel svým bytem pomohl dobré věci. Protože je známé, že kdo má jistotu v bydlení, dokáže si spoustu svých starostí vyřešit samostatně.

Tedy garantovanebydleniliberec.cz je tu pro jak pro klienty, tak především pro majitele bytů.

Díky za rozhovor a hodně sil do Vaší práce.

Subscribe
Upozornit na
39 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32
Liberecký senátor Michael Canov na sebe v posledních dnech upozornil, když se stal mluvčím senátorů, kteří podali k Ústavnímu soudu stížnost ve věci novely