nášLiberec

Search

Alej na Masarykově třídě je v katastrofálním stavu. Stromy půjdou dolů

Smutný výsledek „péče“ o městskou zeleň, kterou předvádí vedení města, brzy pocítí všichni Liberečané. Alej na Masarykově třídě bude v příštích letech vykácena.

Pro současnou koalici Starostů, ANO, ODS a Pirátů je veřejná zeleň na chvostu zájmu. Již v roce 2018, kdy koalice de facto ve stejném složení (až na dva současné Piráty) nastupovala na radnici, osekala v rozpočtu prostředky na údržbu zeleně mezi prvními.

Do té doby radnice vydávala na údržbu zeleně zhruba 16 milionů korun ročně, částka byla hned snížena na dva miliony. A na stavu zeleně v Liberci je to silně znát.

Radnice se o zeleň a veřejný prostor nestará ani na Masarykově třídě, která byla nedávno vyhlášena nejkrásnější ulicí republiky. A odnáší to i zdejší lipová alej, která je pro město pod Ještědem doslova ikonická.

Nejkrásnější ulice v Česku a způsob, jak se o ni stará vedení zdejší radnice

Odbor ekologie a veřejného prostoru liberecké radnice v průběhu roku 2022 provedl na základě dendrologického průzkumu a výsledků tahových zkoušek, provedených na 30 stromech, komplexní arboristické ošetření celé aleje. 

„Třináct stromů muselo být po provedení přístrojového měření odstraněno z důvodu vysokého rizika zlomu nebo vývratu,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. V roce 2023 pak budou probíhat další tahové zkoušky na dalších 20 stromech, vytipovaných dendrologem.

Technické služby města Liberce nedávno prováděly práce na Masarykově třídě. Tohle je výsledek…

Letos v březnu radní navíc schválili zpracování studie obnovy Masarykovy ulice, její součásti by mělo být nejen dopravní řešení a technická infrastruktura, ale i postupná nebo celková obnova Masarykovy aleje. „Není nutné se obávat vykácení celé aleje v horizontu kratším než 5 až 10 let, ale k dílčím zásahům v již velmi mezernaté aleji bude na základě dalších přístrojových měření docházet pravidelně, a nakonec se celkové obnově nevyhneme,“ dodala mluvčí.

Specifický způsob péče o nejznámější libereckou alej je možné vidět po celé Masarykově třídě

Vedení města přišlo se zajímavým argumentem, proč je alej, ale i ostatní zeleň ve městě, v tak špatném stavu. Údajně za to nemůže špatná údržba nebo tolerance toho, že si neukáznění řidiči dělají z trávníků parkoviště, a to včetně Masarykovy třídy. Na vině je prý klimatická změna.

Prý i proto dochází k častějšímu kácení, a to z důvodu bezpečnosti. „V případě pokácení stromu je sice ve většině případů za kácený strom žadateli uložena povinnost náhradní výsadby, ale pouze zlomek stromů může být vrácen na původní místo, a to například z důvodu uložených inženýrských sítí nebo zamýšlených stavebních záměrů na pozemcích, kde došlo ke kácení,“ vysvětlila argument vedení města mluvčí radnice Jana Kodymová. 

Z aleje si mnozí dělají soukromé parkoviště. Radnice i městská policie to vědí, jsou na to upozorňovány, ale tolerují to. Jak to prospívá místním lípám, je zbytečné rozebírat.

Poslední političkou, která prosazovala důraznou péči o zeleň v Liberci vážně, byla bývalá náměstkyně Karolína Hrbková ze Změny pro Liberec. Nejenže se jí povedlo navýšit prostředky na péči o zeleň, ale postavila se také proti plánům na plošné vykácení aleje na Masarykově třídě a naopak kladla důraz na dendrologickou péči o stromy. Na její snahy už nikdo nenavázal.

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali