nášLiberec

Search

Zastupitelstvo kraje: terénní sociální služby jsou v kraji v ohrožení

Tradičně bezkonfliktní a rychlé jednání krajského zastupitelstva mělo přeci jen zajímavý závěr. V něm zaznělo, že kvůli podfinancování jsou ohroženy terénní služby v sociální oblasti, které mají na území kraje fungovat.

S tímto zjištěním přišla zastupitelka a zároveň předsedkyně krajského sociálního výboru Daniela Weissová, která navíc není z opoziční strany, ale je členkou Pirátů, kteří jsou se Starosty a ODS součástí krajské vládnoucí koalice.

„Výbor sociálních věcí se znepokojením konstatuje ohrožení terénních sociálních služeb Libereckého kraje z důvodu nedostatku prostředků a žádá a pověřuje náměstka Petra Tulpu, aby vyjednal pomoc organizacím, které tyto služby zajišťují a které se dostaly do obtížné sociální situace,“ uvedla Pirátka Daniela Weissová.

„Je to opravdu vážné, protože spousta těch organizací bude s největší pravděpodobností končit, kvůli tomu, v jaké jsou situaci. Ty neziskové organizace mají smlouvy s krajem a jestliže dostanou nižší příspěvky, tak opravdu budou muset skončit a ty služby, zejména terénní, budou končit také,“ popisovala situaci Weissová. „Také bych ráda připomněla, že podporu terénním službám máme i v koaličním prohlášení, tedy že budeme podporovat, aby ti různě postižení lidé mohli zůstávat doma,“ dodala předsedkyně sociálního výboru.

Na její slova reagoval dotčený náměstek Petr Tulpa (STAN/Starostové pro Liberecký kraj). „Hlavní důvod, proč služby péče dostaly méně, je, aby se tyto služby snažily získat i ostatní peníze jinde, například z obcí,“ uvedl náměstek Tulpa. „Ale ano, ten problém jsme skutečně navnímali a budeme tyto služby dofinancovávat částkou 8,4 miliony, a to do dvou měsíců,“ přiblížil změnu postojů kraje náměstek hejtmana pro sociální oblast.

V samotném závěru zasedání se ještě diskutoval dopis, který Liberecký kraj adresuje české vládě, kde nesouhlasí s rušením finančních úřadů. „Asi to není o stranickém tričku, ale nelíbí se mi představa, že by za pár desítek let tato země vypadala například tak, že by existovala pětimilionová aglomerace kolem Prahy, která by měla značně jiný životní standard a úroveň než zbytek regionů,“ okomentoval krajskou iniciativu hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Vládního rušení úřadů se trošku pokusil zastat náměstek pro ekonomiku Zbyněk Miklík z Pirátů. „Vím, že digitalizace státní správy nepostupuje tak rychle, jak bychom si představovali, ale já musím říct, že jsem za posledních x let využíval služeb finančáku a stačilo mi tam zavolat, ani jsem nemusel nikam jezdi a nic posílat elektronicky,“ uvedl svou zkušenost náměstek Miklík.

Na to kontroval starosta Hejnic a krajský zastupitel za STAN/Starosty pro Liberecký kraj Jaroslav Demčák. „U nás na venkově, za těmi horami, kde je spousta míst, kde je bílá mapa pokrytí, a nemáme tam jak co poslat. A poštovních holubů tolik nemáme. To jen k té digitalizaci,“ glosoval situaci Jaroslav Demčák.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web