nášLiberec

Search

Po poštách finančáky: vláda v kraji zruší 5 z 10 finančních úřadů

Pravicová vládní pětikoalice přichystala regionům další překvapení, které s nikým nekonzultovala. Po poštách se budou zásadně rušit i místní finanční úřady. V Libereckém kraji jich ubude rovných padesát procent. Představitelé samospráv se proti tomu ohrazují.

K prvnímu červenci tohoto roku vláda ODS, STAN, Pirátů, TOP 09 a KDU-ČSL zruší v České republice 77 územních pracovišť finančních úřadů. Obyvatel Libereckého kraje se tato opatření dotknou poměrně zásadně. Po nich bude finanční správa vypadat takto:

Rušená pracoviště:
❌ Frýdlant
❌ Jilemnice
❌ Nový Bor
❌ Tanvald
❌ Železný Brod
Zachovaná pracoviště:
☑️ Česká Lípa
☑️ Jablonec nad Nisou
☑️ Liberec
☑️ Semily
☑️ Turnov

Vláda přichází se zajímavým a kontroverzním plánem, jak případné vzniklé zhoršení státních služeb řešit. Finanční úřady místně příslušné jednotlivým obcím rozšíří možnost konzultací s jejich pracovníky prostřednictvím kontaktních telefonních linek. Informace o číslech těchto telefonních linek by měla být občanům k dispozici také na pracovištích obecních úřadů příslušných obcí.

Práci finančních úřadů mají také z části nahradit obecní úřady. V případě zájmu poskytne Finanční správa obecním úřadům tištěné formuláře daňových přiznání, pokud budou někteří občané stále využívat možnost podání daňového přiznání v listinné (papírové) podobě.

„Vláda slíbila, že bude šetřit všude tam, kde je to možné, tedy především ve výdajích do nabobtnalé státní správy. Od mého příchodu na Ministerstvo financí jsme v celém resortu zrušili téměř 1000 míst, především z důvodu rušení agend primárně v rámci Finanční správy. Letos pokračujeme snížením územních pracovišť finančních úřadů. Cílem je větší efektivita Finanční správy a samozřejmě i úspory pro stát v příštích třech letech ve výši až 150 miliónů korun – to vše při zachování kvality a dostupnosti služeb finančních úřadů pro občany a firmy,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle představitelů samosprávy v Libereckém kraji je to ale další výrazné zhoršení služeb i celkově kvality života na menších městech a na venkově. Postup vlády přitom kritizují i ti místní politici, kteří jsou sami členy vládních stran.

„Chápu, že stát musí šetřit, úplně ale nerozumím tomu, že začíná šetřit na těch nejchudších oblastech. Podle mě to je špatná strategie, začal bych stěhovat ministerstva z Prahy ven. Čekal bych, že bude existovat nějaký plán, kde vláda řekne: ‚děláme tyhle kroky, protože musíme dělat úspory ve veřejných financích‘, ale že se s námi o tom pobaví. Ale zrovna třeba zrušení finančáku ve Frýdlantu je pro to Frýdlantsko jen další rána,“ uvedl mezi prvními hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Starostové dostali informaci v úterý ráno, nikdo s nimi záměr dopředu nekonzultoval, zjistila to jako první ČTK. Většinou rozhodnutí kritizují. „Nesouhlasím s tím, teď jsme uchránili poštu, protože chtěli zrušit úřední hodiny pošty v sobotu tady na Frýdlantsku, tak jsme uhájili ze čtyř hodin aspoň dvě. Myslím si, že území s 25.000 obyvateli by aspoň v omezeném rozsahu mělo mít dostupné i služby finančního úřadu. Nelíbí se mi, že když se šetří, šetří se od kraje, místo aby se šetřilo z Prahy,“ řekl ČTK frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS).

Jediný finanční úřad zůstane pro více než 100.000 obyvatel Českolipska, které je s rozlohou 1073 kilometrů čtverečních největším okresem Libereckého kraje. Obyvatelé budou muset do České Lípy, druhý úřad ve dvanáctitisícovém Novém Boru patří k rušeným pracovištím. „Nelíbí se mi to, nejde jen o daně fyzických osob, ale je tu třeba řešit daň z nemovitosti a jsou to často komplikované případy. Už teď byl úřad omezený na dva pracovníky dva dny v týdnu, a teď tu nebude vůbec,“ řekl starosta Jaromír Dvořák (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

s využitím zdrojů red

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali