nášLiberec

Search

Liberecká sídliště opět ostrouhala, peníze z Evropy půjdou zase do Vratislavic

V Liberci žije na zdejších sídlištích 45 tisíc lidí. Pro současné vedení města ale evidentně péče o liberecká sídliště není prioritou. Z ohromného balíku 1,6 miliardy evropských dotací na liberecká sídliště opět nic nezbylo. Ve Vratislavicích ale budou mít za zhruba 100 milionů korun náplavku u Nisy podél zdejších fabrik.

Podle očekávání bylo rozdělení evropských peněz z programu ITI určeného na rozvoj regionu Liberce a Jablonce nad Nisou nejdiskutovanějším bodem včerejšího zastupitelstva. Opozice se pokoušela zvrátit rozdělení projektů a více peněz z Evropy dát na sídliště v Liberci, která jsou dlouho zanedbávána a na chvostu zájmu politického vedení. Neuspěla.

Zastupitel za Zelené/Liberec otevřený lidem Jindřich Felcman si k tématu připravil prezentaci, kde se pokoušel přesvědčit zastupitele, že liberecká sídliště potřebují investice. „O nevyváženosti financování jednotlivých čtvrtí jsme se bavili několikrát. Zatímco ve Vratislavicích si budují kulturní centra, hrad pro děti za 4 miliony a nyní připravují letní kino, takto vypadají liberecká sídliště: rozbité chodníky, auty rozježděné louky, protože zde není dostatečně vybudovaná infrastruktura na parkování, nula hřišť, neposekaná tráva a neudržovaná zeleň,“ vyjmenovával smutnou realitu libereckých sídlišť Felcman a dokládal ji aktuálními fotkami.

„Ve Vratislavicích pak má vzniknout náplavka, která má stát z dotací 70 milionů, to znamená i se spoluúčastí nějakých sto milionů na to, aby se udělala promenáda kolem bývalých fabrik. To je prostě urbanistický nesmysl,“ kritizoval libereckou koalici Felcman. „Navrhujeme, aby tento projekt byl vyškrtnut a peníze použity pro liberecká sídliště,“ podal protinávrh Felcman, ale koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a Pirátů jej hravě přehlasovala.

„Já se cítím zastupitelem nejen Liberce, ale i Vratislavic, které jsou součástí Liberce,“ kontroval tomu radní Petr Židek z ODS. „A je pravda, že si to tam umí pěkně udělat, jako samostatný obvod a my jim to můžeme jen závidět, ale opravdu to berme jako jeden Liberec. A takto, podle mě, takto na to nahlíží i ITI,“ dodal radní Židek.

„Vratislavice jsou nedílnou součástí Liberce,“ pokračoval v podobné argumentaci starosta Vratislavic Lukáš Pohanka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) „A i Vratislavice provozují služby pro všechny občany v Liberci. Liberečané navštěvují naše kulturní centra, sportoviště, dětská hřiště… Přestaňte oddělovat Vratislavice od Liberce. Jsme jedno město, jsme Liberec,“ dodal vratislavický starosta.

Opoziční zastupitelé také připomněli vládnoucí koalici, že má v programovém prohlášení revitalizaci deseti sídlišť. Tento závazek měla i jako volební tahák nejsilnější liberecká politická strana – STAN/Starostové pro Liberecký kraj.

„Připravíme a zahájíme revitalizace 10 libereckých sídlišť – například ve Vesci, Ruprechticích, na Gagarinově a dalších,“ hlásal před volbami dnešní zastupitel za Starosty Jan Marek. Realita je ale výrazně odlišná.

Starostové (v koalici s ANO, ODS a dnes s Piráty) Liberci již pátým rokem slibují revitalizaci sídlišť, ale za tu dobu se rozjela jen jedna akce na sídlišti Ruprechtice, která není ani dokončena a dnes se čeká na její druhou etapu. „Tímto tempem splníte svůj předvolební slib zhruba za šedesát let. To jistě občany na sídlištích potěší,“ poznamenal směrem k liberecké koalici opoziční zastupitel Jindřich Felcman.

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web