nášLiberec

Search

Jakub Mišák z Františkova: radnice náš osadní výbor neposlouchá

Výstavba šesti tříd pro 180 dětí ve vaně bazénu, který město nechalo zchátrat, je libereckým tématem číslo jedna. Jak to vidí samotní františkovští? Vedení města často tvrdí, jak podporuje práci s osadními výbory, je to ale pravda nebo jen zase PR? Zeptali jsme se Jakuba Mišáka z Osadního výboru Františkov.

Vystoupil jste, za Osadní výbor Františkov, na únorovém zasedání zastupitelstva, kde jste žádali, aby město stáhlo svůj projekt na vytvoření šesti tříd ve vaně zdejšího bazénu. Se svým návrhem jste ale neuspěli. Jaký jste si odnesli pocit?

Marnost a frustraci. Osadní výbor je ale jen jeden z hlasů. Zastupitelé rozhodli jinak a my to musíme respektovat. Taková je demokracie.

Jaké jsou Vaše hlavní výtky vůči tomuto projektu?

Mně osobně to celé přijde postavené na hlavu. Město před dvanácti lety vědělo, že se v okolí chystá velká výstavba, a přesto prodalo starou budovu školy s 10 třídami. O bazén se nedokázalo postarat, tak ho zavřeli na tak dlouho, až na něj lidé zapomněli a zvykli si, že je zavřený. Po 14 letech od zavření bazénu vyhrává jako nejlepší nápad návrh na přestavbu bazénu na šest učeben. Nejděsivější na tom je ta ekonomická rovina. Prodám dům s 10 třídami, o který se nedokážu starat, za 11 milionů a za dvanáct let buduji 6 tříd za 111 milionů. V tomhle logiku prostě nevidím. Navíc prezentovaný projekt je vyloženě špatný.

Pokud se nepletu, zmínil jste, že na ZŠ Švermova nastoupí zanedlouho i Vaše děti, jak se na to, jako rodič, díváte?

Na ZŠ Švermova jsem sám chodil. Členění školy mělo logiku, ale už tehdy bylo vidět, jak ve škole chybí investice. Patrné to bylo zejména na hřišti a bazénu. Bohužel ta doba je pryč a s nynější situací se musím smířit. Doufám, že projekt nových učeben dozná změn a bude vytvořeno co nejlepší prostředí pro budoucí žáky. Nejvíce sice záleží na učitelích, ale moderní prostředí má určitě nezanedbatelný vliv na žáky i učitele.

V areálu školy také již několik let působí ubytovna. Jsou s tím nějaké problémy?

Takovéto informace nemám. Je zde asi 50 malometrážních bytů a několik apartmánů, které pan Pytloun pronajímá. Recenze apartmánů jsou vesměs pozitivní, nejvíce kritiky je na okolí, samotnou čtvrť a parkování.

Osadní výbor je poradním orgánem zastupitelstva, náměstek Ivan Langr například tvrdí, že s Vámi ve věci jednal minimálně dvakrát. Od Vás jsem měl pocit, že Vám nedostatečná komunikace vadí, tak jak to tedy je?

Ano pan Langr ochotně odpovídal na naše otázky, to je pravda. Bohužel ale osadní výbor není moc brán jako poradní orgán. Informace, co si sami nenajdeme nebo o které nezažádáme, nemáme a jedinou informací z města je pozvánka na zastupitelstvo s podklady. To je ale pozdě a jak jsme se nyní sami přesvědčili, není zde již prostor pro jakoukoli diskuzi.

V ideálním světě by město mělo samo oslovit osadní výbor se svým záměrem, následovat by měla diskuze, kde osadní výbor může či nemusí být vyslyšen a až poté by měl jít materiál na zastupitelstvo. U jiného projektu na Františkově už je situace jiná a snad se jedná o první náznak nového přístupu města.

Smířili jste se s přístupem radnice k problému ZŠ Švermova nebo chystáte něco do budoucna?

Aktuálně komunikujeme s paní Prachařovou, jejíž přístup musím pochválit. Na mnoha věcech se shodneme a doufám, že výsledkem bude lepší projekt přestavby, než jaký byl součástí žádosti.

Mluvil jste také o tom, že Vám přijde, že Františkov je na chvostu zájmu města. Připomeňme, že nedávno se zde například řešila dopravní vytíženost Švermovy ulice. Jaké má Františkov ještě problémy a jak by je magistrát měl řešit?

Možná mám krátkou paměť, ale nepamatuji se na nějakou investici, která by měla vyloženě pozitivní dopad na Františkov. Možná jen oprava školního hřiště. Ostatní problémy jako špatné chodníky, silnice či problémy s parkováním zůstávají. Přijde mi například ostuda nemít propojení pro pěší s Karlinkami, Ostašovem či Růžodolem, to by mělo být základem a samozřejmostí. Zkuste se projít či projekt na kole Františkovem, zážitek to bude, ale ne příjemný. Mně osobně nejvíce vadí, že na Františkově se nedělá nic pro příjemné bydlení. Když chci s dětmi na hezké hřiště, musím do Vratislavic, když na hezkou procházku, musím do Lidových sadů, když do bazénu, musím do města. Přitom samotný Františkov má potenciál na změnu k lepšímu, ale město jej nevidí.

Doprava na Švermovce je kapitola sama o sobě. Když se neví, kam s dopravou, Švermovka to zvládne (nový areál slévárny). Problém pro auta možná vyřešen, ale pro obyvatele, chodce a cyklisty je o to horší. Bohužel mám dojem, že městu více záleží na dopravě než na obyvatelích Františkova. Určitě by bylo zajímavé, kdyby město uvádělo, kolik peněz v dané čtvrti investuje a vztáhnout velikost investic na jednoho obyvatele. Pak by bylo lépe vidět, kolik peněz z našich daní se vrací do místa kde žijeme.

Kdy vlastně Váš osadní výbor vzniknul a přijde Vám, že mu město naslouchá? Doporučil byste podobnou aktivitu i občanům v ostatních čtvrtích?

Osadní výbor vznikl v roce 2019. V Liberci máme třináct osadních výborů, takže téměř polovina čtvrtí má svůj výbor. To je u obdobně velkých měst unikát. Bohužel pro občany jsou osadní výbory jediným nástrojem, jak ovlivnit dění ve své čtvrti. Spolupráce osadní výbor – město zatím moc nefunguje, ale snad se situace zlepší. Otázkou spíše je, zda by město nemělo směřovat k samostatným městským částem, aby chod dané čtvrti ovlivňovali místní lidé, a ne někdo na centrální radnici.

Současná situace je sice pro radnici výhodná (osadní výbory pracují zadarmo a nemusejí se poslouchat), ale pro občany už to tak výhodné není. Třeba menší Pardubice nemají osadní výbor ani jeden a mají jednotlivé městské obvody. Velký Liberec vznikl 1. května 1939 sloučením Liberce a okolních obcí, kdy kromě jiné politické situace bylo výrazně méně obyvatel a nejsem si jistý, zda je tento systém řízení vhodné používat i dnes. Srovnejte si například Františkov a Vratislavice, to je jako nebe a dudy. Nemyslím si, že rozdíl v těchto čtvrtích je dán pouze více penězi na hlavu ve prospěch Vratislavic. Zkrátka oni si budují čtvrť za svoje peníze, pro sebe a taky to tak vypadá. Vznik dalších osadních výborů ostatním občanům mohu doporučit, protože lepší prostředek, jak ovlivnit místo, kde žijete, dnes bohužel není. Je to ale spíše řehole a boj se vzdušnými zámky.

Jak jste vnímali aktivity kolem záchrany františkovského bazénu? Vznikla petice, pracovní skupina na radnici, vedení města se vyjadřovalo k této variantě kladně. Pak vše vyšumělo… Zklamalo Vás to?

Ano zklamalo. Čekal jsem, že když vznikne pracovní skupina, má dospět k nějakému výsledku a doporučení. To se nestalo. Dále bych očekával zvýšenou komunikaci radnice, když občané projeví zájem, což petice rozhodně naznačila. Takhle se do poslední chvíle nikdo nevyjádřil se zamýšleným záměrem a z ničeho nic se objeví smlouva na projektovou dokumentaci. Takto by to rozhodně vypadat nemělo.

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32