nášLiberec

Search

Město opět slibuje opravu bazénu. Podraží například sauna?

Zástupci města Liberce a Libereckého kraje na svém setkání minulý probírali i možnou opravu městského bazénu. Tu vedení radnice slibuje občanům od roku 2018. Kde na ni ale vezme, neví ani teď, byť Liberecký kraj by mohl městu pomoci. Jak a kolik by měl kraj přispět, ale neřekl ani hejtman.

Je to takový evegreen v Liberci vládnoucích STAN/Starostů pro Liberecký kraj. Opravu libereckého bazénu slibují veřejnosti průběžně, zatím však nikdo neví, kde má radnice zhruba miliardu na plánovanou opravu vzít. Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) ale neskrývá optimismus.

„Dnes máme hotovou projektovou dokumentaci, bylo vydáno stavební povolení a také máme připravenou dokumentaci k provedení stavby,“ uvedl na setkání s hejtmanem Martinem Půtou (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) primátor Zámečník. „Rádi bychom letos vyhlásili soutěž na dodavatele,“ dodal.

Kde ale město vezme tolik peněz, primátor zatím netuší. Nastínil však, že zhruba polovinu částky by mělo město platit samo a zbytek se pokusit získat z dotací. Ať z Evropy nebo od Národní sportovní agentury.

Jenomže, jak informoval náš web, minulé i současné vedení liberecké radnice je ve snaze získat prostředky na opravu bazénu velice neúspěšné. Před rokem v lednu například nebylo schopno ani správně podat žádost na zmíněnou Národní sportovní agenturu a přišlo tím o 300 milionů korun.

Primátor se ale chce obrátit i na kraj, jelikož Liberečané jsou návštěvníky bazénu jen z části. Více než čtvrtina jsou pak s bydlištěm na území Libereckého kraje, zbytek ostatní lidé. Bazén na Tržním náměstí navštíví denně zhruba 1200 lidí. Kraj, který dosud městu na bazén nepřispíval, slibuje pomoc. Byť se ještě nevyjádřil konkrétně.

„Liberecký bazén je jistě sportovní infrastruktura nadměstského významu,“ potvrdil primátorova slova Martin Půta, jeho stranický šéf a od roku 2012 hejtman. „Jsme ochotni na něj přispět, kolik ale to bude a v jakých letech, to bude ještě předmětem jednání. Nicméně první částka, která padla, není mimo naše očekávání a možnosti,“ dodal hejtman.

Podle Půty se ale také bude probírat, na jakou činnost by kraj městu přispíval. „Nejsem si jist, zda například zrovna saunování by mělo být bráno jako veřejná služba,“ nastínil ekonomické podmínky kraje hejtman Martin Půta. Saunování je přitom v místním plaveckém bazénu hojně využívaná a populární záležitost. V případě, že by byla vyňata z veřejné podpory, je pravděpodobné navýšení cen pro uživatele sauny.

Město skutečně v otázce financí, které by měly bazénu pomoci, tápe. Zatímco ještě v roce 2020 primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) oznamoval občanům, že rekonstrukce městského plaveckého bazénu má vyjít na zhruba 350 až 400 milionů korun, dnes se počítá již s částkou 820 milionů korun, s DPH zhruba miliardu korun. Na jaře 2021 to přitom mělo být „jen“ 700 milionů.

Další problém s bazénem spočívá v tom, že městu dal výpověď jeho dlouholetý provozovatel. Město tak založilo vlastní společnost BAZÉN LIBEREC, s.r.o. V listopadu předloňského roku byl jako jednatel této společnosti, jak informoval Náš Liberec, jmenován Robert Korselt, zastupitel za libereckou TOP 09/Starosty pro Liberecký kraj a někdejší dlouholetý předseda regionální organizace TOP 09. Do funkce jednatele byl jmenován bez výběrového řízení a bez jakýchkoliv zkušeností s jednáním za podobnou sportovní firmu či instituci.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.