nášLiberec

Search

Skloexport: měsíc po volbách už sliby voličům neplatí?

Revitalizace a záchrana chátrající budovy Skloexportu byla ještě v září jednou z priorit, se kterou v Liberci vítězní Starostové předstupovali před voliče. Po pár týdnech je všechno jinak. Kraj ani město o Skloexport nemají zájem.

„Převezmeme od státu budovu Skloexportu a ve spolupráci s Libereckým krajem a soukromým sektorem ji přebudujeme na víceúčelové zařízení se zdravotními a sociálními službami,“ uváděla před zářijovými volbami jako svou volební prioritu a slib voličům krajská a dnes již městská zastupitelka Anna Provazníková ze STAN/SLK, která byla trojkou na společné kandidátce Starostů, TOP 09 a KDU-ČSL.

Dnes je ale jasné, že kraj ani město o budovu Skloexportu nestojí. Informovala o tom jako první liberecká MF Dnes. „Zatím o tom nepřemýšlíme,“ potvrdil hejtman Libereckého kraje a šéf STAN/SLK Martin Půta.

„Osobně mě mrzí, že situace týkající se Skloexportu se bohužel zatím neposunula dál. Bohužel nabídka, s jakou přišel stát v rámci aukce, tedy s částkou bezmála 80 milionů Kč, rozhodně není pro město výhodná vzhledem k tomu, že rekonstrukce bude stát další stovky milionů. Proto dlouhodobě usilujeme o převzetí zdarma, což je i veřejně známo. Stát nechával budovu dlouhé roky chátrat, nenašel pro ni sám využití, a když město s krajem využití nabízí, bylo by jistě vhodnější, kdyby byl více otevřený spolupráci. Nemyslím si, že by město mělo skočit po každé nabídce, se kterou stát přijde, ale dál usilovat o vyjednání výhodnějších podmínek pro její získání tak, aby nám budovu předal bezplatně a bez dalších podmínek. Na rekonstrukci pak určitě město musí pracovat třeba ve spolupráci se soukromým sektorem a díky dotacím. Usnadnit by to měla i uvažovaná novela zákona o převodu státního majetku, která by právě bezplatné převody měla zjednodušit a neměla by blokovat následnou spolupráci se soukromým sektorem. Rádi bychom na rekonstrukci Skloexportu spolupracovali také s Libereckým krajem,“ uvedla na dotaz naší redakce zastupitelka Anna Provazníková.

Ani na městě nepřemýšlejí o tom, že by budovu získali a využili pro Liberečany. Problém není, podle představitelů radnice, ani tak v ceně, jako v nákladech na revitalizaci. „Město není momentálně v takové finanční kondici, aby si mohlo dovolit objekt koupit. Máme jiné priority,“ vysvětlil pro MF Dnes náměstek primátora Adam Lenert z ANO. „Byli bychom ale rádi, kdyby jej koupil někdo, kdo by jej poskytl veřejným službám,“ dodal.

Budova je dnes k mání za 80 milionů korun a příští týden ji čeká aukce. Problém ale není v samotné pořizovací ceně, ale zejména v nákladech na revitalizace, které by byly řádově ve stovkách milionů korun. I podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka (STAN/SLK) by město momentálně nemělo ani na investice, které budova potřebuje.

Sliby a PR Starostů jsou v Liberci výsostné politikum již druhé volební období a nevadí jen opozici. I uvnitř liberecké koalice STAN/SLK, ANO, ODS a Pirátů ostatním stranám vadí způsob mediální prezentace Starostů. Vyčítají jim, že místo skutečné práce pracují jen na marketingu a veřejnosti slibují často nereálné věci. I z tohoto důvodu bude například koaliční smlouva známa až koncem listopadu, byť měla být podepsána dříve. Nicméně ANO a ODS chtějí po Starostech, aby doložili, kde na své sliby seženou prostředky.

Budova Skloexportu má rovněž zajímavou politickou historii. Byla otevřena v roce 1930 a jednalo se o největší veřejnou zakázku v Liberci. V budově sídlil tehdejší okresní úřad, ale například i úřad živnostenský, berní či finanční ředitelství. Výstavba budovy pro české republikové úřady v baště německého nacionalismu – v Liberci se protáhla o zhruba deset let, protože její výstavbě místní německé, vlastenecké a národní kruhy vším možným způsobem bránily.

Po válce zde sídlila společnost Skloexport, která budově dala jméno. Zajímavý architektonický objekt se stal obětí českého divokého kapitalismu, když byla firma od devadesátých let v problémech. V kauze kolem Skloexportu proběhl i soud, kde státní zástupce žaloval majitele za účelové tunelování. V roce 2007 ale padly zprošťující rozsudky. Budova Skloexportu je dnes v majetku státu, který pro ni ale nemá využití.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali