nášLiberec

Search

Zelená střecha pro nejdražší parkhaus bude stát téměř třikrát víc než loni

Jak se vrtí psem, respektive veřejným míněním, předvedl v čase předvolebním Liberecký kraj. Veřejnost (opět) seznámil s projektem zelené střechy na parkovacím domě. Jenomže realizace nejdražšího parkovacího domu široko daleko, kde jedno stání vyjde na 1,2 milionu, je zatím ve hvězdách. Náklady na zelenou střechu se navíc od loňska také zvedly téměř třikrát.

Celé to zní moc hezky, ekologicky i urbanisticky odpovědně. Součástí projektu parkovacího domu pro krajské úředníky je také stavba vegetační střechy, která by měla být financována z Národního plánu obnovy v rámci Národního programu Životního prostředí. Kraj předpokládá, že na ni obdrží dotaci ve výši 100 % způsobilých výdajů. Na podání projektu do výzvy Národního plánu obnovy se včera na svém jednání shodli krajští radní.

„V současné době již projekt výstavby zelené střechy soutěžíme a hodnotíme nabídky potenciálních zhotovitelů. Liberecký kraj se vydává touto cestou, protože vegetační střecha odpovídá současným ekologickým trendům. Považuji to zároveň za test technologie. Na všech dalších projektovaných budovách se budeme snažit postupovat stejně. Příkladem je projekt Centrálního depozitáře v Českém Dubu. V době globálního oteplování navíc zelená střecha významně přispěje k ochlazování části dolního centra Liberce. Díky projektu náplavky, a vůbec celkové revitalizaci okolí sídla krajského úřadu, se zde lidé budou cítit zase o něco příjemněji,“ dodal hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Celkové náklady na výstavbu zelené střechy činí 8.600.000 korun. Evropské peníze na způsobilé výdaje tvoří 6.300.000 korun. Nezpůsobilé výdaje uhradí kraj, a to konkrétně 2.300.000 korun. Jenomže to je téměř třikrát tolik, co to mělo stát loni v předjaří.

Koncem února vedení kraje oznámilo, že součástí projektu stavby parkhausu je také realizace vegetační střechy na parkovacím domě, kterou by měla spolufinancovat Evropská unie z Operačního programu životní prostředí ve výši 85 % celkových nákladů, které přesahují 3,3 milionu korun. I tehdy se navíc tvrdilo, že práce začnou příští rok a trvat by měly rok a čtvrt. Mimo jiné tím padla ve volbách 2020 slibovaná náplavka u Nisy.

„Jsem rád, že se Liberecký kraj vydává touto cestou, která odpovídá současným ekologickým trendům. Zelená střecha určitě přispěje k ochlazování této části dolního centra Liberce, a to zejména v horkém létě. K tomu jistě přispěje i náplavka, která je součástí celkové revitalizace okolí sídla krajského úřadu. Lidé se tu budou cítit zase o něco příjemněji,“ tvrdil téměř to samé již tehdy hejtman Martin Půta.

Rok a půl utekl a opět tu máme ujištění, že stavební práce na samotném parkovacím domě mají trvat zhruba rok a čtvrt. Jenomže ekostřecha již nemá stát 3,3 milionu, ale 8,6 milionu korun.

Nyní se, podle hejtmana Půty, posuzují nabídky firem. Jenomže jaký se ve skutečnosti odehrával příběh kolem parkovacího domu pro krajské úředníky?

Vedení kraje v dubnu zrušilo soutěž, když zakázku nezískala firma SYNER, později bylo vypsáno nové výběrové řízení. Stavba má, podle odhadů kraje, vyjít na necelých 292 milionů korun, takže jedno parkovací místo pro úředníky má stát téměř 1,2 milionu korun. Kraj také Liberci vyčerpá dotaci 80 milionů určenou původně pro město.

Na stavbu proběhlo v březnu výběrové řízení, ale to budí pochybnosti. V prvním kole výběrového řízení se ukázala jako nejvýhodnější nabídka společnosti SYNER s cenou 162.644.720 korun bez DPH. SYNER však zakázku nezískal. Firma BAK stavební společnost, a.s., jejíž nabídka činila 161.875.056 korun bez daně, se umístila na druhé příčce.

Jedno parkovací místo v Liberci by pak přišlo na více jak milion korun, respektive dnes již 1,2 milionu. To je, jak opět dokázal srovnáním nákladů na obdobné stavby v ČR Náš Liberec, několikanásobek toho, co stojí parkovací místo aktuálně jinde. Navíc, jak rovněž zdokumentoval Náš Liberec, zamýšlený parkovací dům má stát v těsném sousedství dvou dalších, které nejsou plně využity.

 

Subscribe
Upozornit na
48 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.