nášLiberec

Search

Komunální volby 2022: Starostové pro Liberec

Zářijové komunální volby se rychle blíží, podívejme se proto postupně na kandidátky a programy stran, které se budou ucházet o vítězství v Liberci. Starostové pro Liberec vyhráli komunální volby v roce 2018, a nyní tedy končí jejich čtyřletá vláda. Samozřejmě, že vládli v koalici, ale měli v ní rozhodující slovo. Uspět budou jistě chtít i letos.

Na prvních pěti místech kandidátní listiny jsou: primátor Jaroslav Zámečník, náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr, projektová koordinátorka, vystudovaná sociální pracovnice a krajská zastupitelka Anna Provazníková, starosta Vratislavic nad Nisou Lukáš Pohanka a projektový manažer Jan Marek.

Mezi hlavní body jejich programu patří například převzetí lanové dráhy na Ještěd do majetku města, její rekonstrukce a následné začlenění do systému MHD, dále oprava nejméně 50 libereckých ulic, rekonstrukce několika základních a mateřských škol, převzetí budovy Skloexportu od státu a její přebudování na zařízení se zdravotními a sociálními službami, revitalizace 10 libereckých sídlišť či rekonstrukce městského plaveckého bazénu. Dle Starostů by se krajská liberecká nemocnice měla dočkat modernizace a zřejmě je v plánu i výstavba 5000 nových bytů. Starostové mají tedy velmi ambiciózní plány. Otázkou je: dá se tohle všechno stihnout během čtyřletého volebního období?

 V roce 2018 byl program Starostů rovněž velmi ambiciózní. Tehdy mezi hlavní body programu patřilo vytvořit přívětivou a otevřenou radnici pro občany, zajištění průhlednějšího hospodaření města, zlepšení dopravní sítě a zatraktivnění městské hromadné dopravy, zlepšení pocitu bezpečí a dohlížení na dodržování veřejného pořádku. Starostové tenkrát přislíbili, že nepřipustí klientelismus a střet zájmů politiků ani úředníků. A i před těmi čtyřmi roky v programu zazněl nyní opakovaný slib rekonstrukce městského plaveckého bazénu.

Nelze popírat, že Starostové dostáli několika bodům programu z roku 2018, ale některé sliby zůstávají nesplněné, a jsou tak převedeny do volebního programu v nynějším roce nebo se po nich slehla zem. Míra elektronické komunikace mezi občany a radnicí se zvýšila. Koronavirus a válka na Ukrajině – tyto události zabraly velký prostor a je docela možné, že právě tyto negativní události pomohly tomu, aby město odstartovalo projekty na vybudování sociálních bytů a prostorů pro ty, kdo to potřebují nejvíce. Vznikla také komunitní střediska, jako je například KONTAKT v Liebiegově paláci. Nicméně s rekonstrukcí paláce se otálelo až příliš dlouho, a proto nakonec město zaplatilo téměř o 80 milionů korun víc. Kdyby rekonstrukce proběhla před třemi roky, jak bylo původně plánováno, mohla by se daná suma vložit do jiných projektů. Uskutečnila se nepříliš povedená modernizaci topení a vzduchotechniky v Divadle F. X. Šaldy.

Některé projekty ale zůstávají pouze na papíře a k jejich splnění nedošlo. Nejviditelnější je příklad autobusového nádraží, které měli Starostové připravený, sehnané peníze, ale po předání projektu Libereckému kraji, kde rovněž vládnou, projekt nezvládli a dotace propadla. Ačkoliv město i kraj za přípravu projektů utratily několik milionů, jsou ambice na modernizaci těchto míst stále nesplněné. Bez dotací z Evropských fondů bohužel tyto projekty nikdy nebude možné zrealizovat.

Nepodařilo se posílit rozpočet natolik, aby to vyřešilo problém Městské policie – počet libereckých policistů stále trpí podstavem. Místo toho chce město dotací podpořit asistenty prevence kriminality alespoň v samotném centru. Slibovaná náplavka u řeky Nisy, rekonstrukce plaveckého bazénu nebo zvýšení počtu parkovacích míst na sídlištích., to jsou problémy, které, jak se zdá, nemají jednoduché a rychlé řešení. Stále se o nich mluví, stále se něco plánuje, ale realizace pokulhává.

Projekty, jako je například rekonstrukce liberecké přehrady, vybudování nové komunikace Nová Pastýřská nebo revitalizace Veseckého rybníku jsou na poslední chvíli právě rozdělané. Doufejme, že se povedou, protože v nich budou uloženy mnohamilionové investice, možná i na úkor toho, že lidé u Hokejky nemají kde zaparkovat nebo že se plavecký bazén pomalu rozpadá. Je nutné také zmínit ten fakt, že během volebního období Starostů přebral správu zoologické i botanické zahrady Liberecký kraj, čímž Liberec přišel o značný majetek.

 

Jak hodnotíte čtyři roky vlády Starostů pro Liberec Vy, čtenáři? Napište nám níže v diskusi.

Subscribe
Upozornit na
60 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali