nášLiberec

Search

První tresty v korupční kauze, kde je obžalován Metrostav i hejtman Půta

Krajský soud v Liberci dnes vynesl dva pravomocné rozsudky v nejrozsáhlejší liberecké korupční kauze, která se týká tunelování evropských dotací v Liberci. Dva obžalovaní, kteří se přiznali a přistoupili na dohodu se státním zástupcem, odešli od soudu s podmíněnými a peněžitými tresty.

Soud dnes probíhal pouze se dvěma obžalovanými – Jiřím Zeronikem, bývalým jednatelem společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) a libereckým zastupitelem za ODS, a stavebním podnikatelem Liborem Turským. Případ se týká rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény.

„Oba dva přišli s doznáním viny a sami navrhli dohodu se žalobcem,“ řekl dnes u soudu státní zástupce Radim Kadlček. „Státní zastupitelství jejich návrh vyslyšelo a s oběma byla letos v červnu učiněna dohoda,“ dodal státní zástupce.

Na základě této dohody byl Jiří Zeronik, někdejší klíčová postava celé kauzy, odsouzen k jednomu roku odnětí svobody s podmínkou na 18 měsíců a k peněžitému trestu 400 000 Kč. Celkem byl odsouzen za tři trestné činy, a to za manipulaci s veřejnou zakázkou, korupční jednání a poškozování finančních zájmů Evropské unie.

„Obžalovaný byl členem organizované skupiny a po dohodě s generálním dodavatelem stavby (kterým byl Metrostav – pozn. red.) upravil výběrové řízení tak, aby zvítězil generální dodavatel, za což mu byl slíben úplatek ve výši nejméně šest milionů korun,“ zaznělo dnes v rozsudku od libereckého soudce Pavla Pachnera.

Zeronikovi pomohlo nejen to, že doznal vinu a začal spolupracovat se státním zástupcem, ale po svém prvním odsouzení v roce 2013, kdy se pokoušel uplácet tehdejšího poslance Věcí veřejných, z celého projektu vystoupil. Jeho roli a spolupráci s Metrostavem pak převzali jiní, zejména liberecký podnikatel Petr Jirkův.

Druhý dnes odsouzený, Libor Turský, od soudu odešel s trestem na jedenáct měsíců ve vězení s podmínkou na 24 měsíců. Vedle toho musí zaplatit 150 000 Kč. Turský přiznal, že jeho firma vystavovala Metrostavu fiktivní faktury, aby tam pomáhala prodražovat rekonstrukci kostela financovanou z fondů Evropské unie.

„Po dohodě s generálním dodavatelem stavby vystavoval fiktivní faktury, což mělo za cíl zvýšit náklady na projekt,“ uvedl soudce Pavel Pachner.

Proti rozsudku se neodvolali ani státní zástupce, ani oba odsouzení, nabývá tedy právní moci. To, zda potrestání prvních obžalovaných v rozsáhlé kauze bude mít vliv na průběh soudu s ostatními, který začíná příští týden, není ještě jisté. „Případ to zřejmě urychlí, ale samozřejmě nelze běh věcí příštích předjímat,“ podotkl k aktuálnímu vývoji státní zástupce Radim Kadlček.

Všichni ostatní obžalovaní – je jich celkem 16 (4 firmy a 12 fyzických osob) ale svou vinu odmítli, včetně hejtmana Martina Půty (STAN/Starostové pro Liberecký kraj). Ten celou kauzu označuje za kampaň proti němu, byť o něčem takovém nepřinesl jediný důkaz.

V celém případu jde zejména o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kterou za 65 milionů prováděla společnost Metrostav, která jej zcela nestandardně předfinancovala. Obžaloba má za to, že projekt byl předražený o 23 milionů korun a část z toho měla jít na úplatky mezi síť úředníků a politiků, kterou ovládal Metrostav.

Problém nastal v momentě, kdy představitel společnosti GEPO Jiří Zeronik byl odsouzen za korupci. Hrozilo, že se dotace zastaví a Metrostav o peníze přijde. Proto chtěl změnu financování – peníze předem. Tomu měl napomáhat hejtman Půta, který měl dle policí nalezených tabulek slíbeno 830 tisíc korun úplatků. Zároveň si, dle obžaloby, nechal Metrostavem zaměstnávat svého tajného informátora, kterého nechtěl platit sám a který pro něj měl shánět kompromitující materiály na politiky a úředníky. 

S kauzou podivného projektu v prostorách bývalého kostela sv. Máří Magdalény přišel Náš Liberec, v roce 2014 padla první obvinění. 

Subscribe
Upozornit na
47 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,