nášLiberec

Search

Dva měsíce poté: peníze vyjednané s Poláky za Turów zdaleka nestačí

Na začátku roku vlády Libereckého kraje i České republiky s velkou slávou prezentovaly rychle uzavřenou dohodu s Polskem kvůli škodám, které české straně vznikají těžbou na dole Turów při česko-polské hranici. Nyní se ukazuje, že kompenzací vláda i kraj na Polsku vyjednaly zoufale málo. Tvoří jen zhruba polovinu. Škody páchané polským byznysem si z půlky zaplatí Češi sami.

Náš Liberec v únoru informoval o tajně a rychle připravené smlouvě mezi Českou republikou a Polskem, kterou, ke znepokojení ekologů a odborníků, podepsala vláda Petra Fialy (ODS, Starostové, Piráti, KDU-ČSL a TOP 09) podporovaná i vedením Libereckého kraje (Starostové, ODS, Piráti).

Liberecký kraj získal kompenzaci za ekologické škody a úbytky vody, které způsobuje těžba hnědouhelného dolu Turów České republice a jejím občanům, ve výši 35 milionů eur (v přepočtu 851 milionů korun), které jsou uloženy ve zřízeném fondu Turów.

Jenomže odhady nákladů na stavební práce a díla spojená se zabezpečením vody pro obyvatele příhraničí jsou již dnes zhruba dvakrát tak veliké. Oslovené firmy náklady odhadly na 1,542 miliardy korun. Zbytek má doplatit Česká republika, respektive její daňoví poplatníci.

Vyplynulo to ze včerejšího jednání v Hrádku nad Nisou, kterého se zúčastnili zástupci Vlády ČR i Libereckého kraje. Přítomni byla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL), ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), za Liberecký kraj pak hejtman Martin Půta (Starostové), radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek (Piráti) a náměstek hejtmana, řízení resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti, a dlouholetý bývalý starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Že si škody, které na české krajině a občanech páchá svým byznysem polský koncern PGE, zaplatí Češi sami, oznámil tentokrát hejtman Martin Půta. „Za dnešní pracovní schůzku jsem velmi rád. Dohodli jsme se, že financování bude vícezdrojové. Veškeré náklady tedy nebudou pouze na Libereckém kraji, ale také na jednotlivých obcích, které se budou peníze snažit získat z dotací, ale také na státu, který je připraven připojit se částečně k zaplacení některých nákladů,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Takové prohlášení nezůstalo bez reakce. Například předsedu libereckých Zelených Jindřicha Felcmana, který v minulosti organizoval mezinárodní protesty proti těžbě v Turówu, vyloženě zvedlo ze židle a vyzval hejtmana k vysvětlení.

„Nakonec tak polské peníze nevystačí vůbec na opatření na Frýdlantsku, vše se utratí pouze za vodovodní projekty na Hrádecku. Právě podél Hrádecka se (sic!) bude rozšiřovat ale ta podzemní stěna zabraňující (nezabraňující?) těm únikům vody. Kdo mi tohle vysvětlí?“ ptá se s apelem na hejtmana Felcman na sociálních sítích.

Smlouvu na začátku roku za zavřenými dveřmi vyjednala současná vláda s podporou Libereckého kraje. Již tehdy se ozývaly kritické hlasy, že vyjednané podmínky nebudou stačit – zde nebo zde.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali