nášLiberec

Search

Mých 15 let s novým územním plánem

Letí to. Poprvé jsem územní plán začal řešit, když můj věk začínal ještě dvacítkou a měl jsem sotva po škole, jeden developer tady na loukách chtěl dělat sídliště. Brzy na to jsme my tady z Vesce byli jedni z mála, kteří dávali připomínku k zadání nového územního plánu, ještě jsme věřili těm z radnice, kteří říkali, že je zajímá, co v naší čtvrti chceme.

Tak jsme navrhli, ať tyhle plochy nechají zelené a nestaví se na nich, i když asi deset let zpátky sem někdo nakreslil zástavbu.

Jenže nic, následovala hromada arogance, mezitím jsem se na malou chvilku ocitl ve vedení města s Janem Korytářem, který rozjel debaty o územním plánu v celém městě. Ukázalo se tehdy v celé nahotě, že tým připravující územní plán nemá pro občany města kouska citu.

Pár změn k lepšímu pak prošlo docela rychle, postupně se podařilo zrušit plán na velkou silnici mezi průmyslovými zónami skrz obytné čtvrti pod Ještědem, to, co je v plánu dnes, je jen slabý se odvar. Zachovat zahrádkářské kolonie, zabránit halám na orné půdě u Machnína, zrušit plány na několik silnic, třeba velký most hned za ZOO v Lidových sadech a další.

Jen u nás ty louky ne a ne prošťouchnout, peticím a námitkám navzdory.

Někdy, snad v roce 2013, jsem tak trochu zoufale zkusil prosadit změnu územního plánu, kterou by se tyhle louky převedly do zeleně přímo na zastupitelstvu, tehdy to ještě šlo snadno, pak se ale změnil stavební zákon a dnes, když chce město převést do zeleně, musí majiteli nahradit znehodnocení pozemku, což změnám tohohle typu velmi efektivně brání. Tehdejší koalice ale žádnou změnu iniciovanou opozicí nepřipustila, bez ohledu na škody, které tím vznikly.

Podpisy pod petice jsem pak sbíral ještě několikrát. Hodně nám pomohla Karolína Hrbková , když se snažila řešit pravidla pro zástavbu tak, aby se na takových loukách bez pořádných silnic prostě nevyplatila, když jí ale územní plán sebrali, znovu se vyšlo vstříc developerům.

Teď po mnoha dalších letech máme ve čtvrtek územní plán schvalovat. Pořád je v něm dost věcí, které by šly lépe, ale u mnoha věcí alespoň není akutní nebezpečí, že se někam pustí zástavba, která všechno zničí. Tyhle louky tohle štěstí nemají. Zkoušíme ještě na poslední chvíli vyjednat alespoň to, aby tady zástavba nemohla vzniknout, dokud nebude občanská vybavenost a dopravní napojení. Podobně se snažíme zachránit pár dalších míst.

Jestli se to povede, nevím, ale jsem rád alespoň za ty roky, které jsme získali, a taky, že je stihla zažít i naše dcera a že ten úžasný prostor bere jako samozřejmost.

Jaromír Baxa, zastupitel města za LOL – Liberec otevřený lidem

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,