nášLiberec

Search

Bazén Liberec: plány na rekonstrukci za miliardu místo akutních oprav

Odborný posudek z ČVUT sice varuje, že provozování bazénu může být pro jeho návštěvníky nebezpečné, vedení města jej ale před volbami nezavře. Odmítlo i variantu akutních oprav, ke kterým posudek vyzývá, a dál razí představu miliardové rekonstrukce. Kde na ni ale vzít, nikdo neví.

Opoziční zastupitelé ze Změny a LOL na včerejším zastupitelstvu vytáhli na světlo posudek ČVUT, který si zadalo samo město, ale do jeho zveřejňování se mu evidentně nechtělo. Má k tomu důvod. Jeho závěry jsou jednoznačné. Městský plavecký bazén je v takovém stavu, že je třeba jej zavřít, aby neohrožoval své návštěvníky.

Posudek dále konstatuje, že: „… nelze v tomto stavu Městský plavecký bazén v Liberci dále využívat k běžnému koupání, zejména žáků škol, veřejnosti a sportovních oddílů.“ Závěry jsou pak jasné. „Vzhledem k současnému stavu ploché střechy, nosné konstrukce plaveckého 50m bazénu, dětského výukového bazénu, vířivek, brouzdaliště a divoké řeky, opláštění bazénové haly 50m plaveckého bazénu a vodorovných konstrukcí doporučujeme okamžité uzavření městského plaveckého bazénu v Liberci a odstranění všech závažných vad,“ píše se v posudku.

Odborné stanovisko upozorňuje na problémy spojené se zatékáním vody, poruchy pláště, poruchy bazénové vany, nefunkční vzduchotechniku, nedostatky v kvalitě vody a v bezpečnosti návštěvníků. Náklady na opravy jsou vyčísleny na 143 mil. bez DPH. V částce jsou zahrnuty nové vany bazénů, opravy střechy, pláště a vzduchotechniky a v zásadě by se těmito opravami vyřešily hlavní problémy současného stavu bazénu.

V tomto duchu navrhuje postup i opozice. Posudek ČVUT má vedení radnice už od konce prosince. Přesto nepřišlo s žádným řešením situace a stále připravuje celkovou obří rekonstrukci bazénu. „Po obdržení posudku jsme předložili na zastupitelstvo návrh řešit stav bazénu, aby byla zajištěna bezpečnost návštěvníků a aby mohl veřejnosti, sportovním klubům i školám sloužit další desetiletí. Navrhli jsme také vyčlenění financí na opravu,“ uvedl zastupitel Jaromír Baxa z LOL. Zastupitelstvo nakonec jen vzalo zprávu ČVUT na vědomí a uložilo vedení města předložit návrh řešení na únorové zasedání. Vedení města však stále prosazuje svou cestu miliardové zakázky. Ta má přijít na minimálně 830 milionů korun. Město ale zatím na rekonstrukci nemá ani korunu.

„Ta zpráva ještě není kompletní. Finální verzi dostaneme až v únoru,“ řekl na adresu posudku ČVUT náměstek Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). „My situaci monitorujeme každý den, nemyslím si, že by byla tak dramatická,“ uvedl zase Robert Korselt, jednatel nové městské společnosti BAZÉN LIBEREC, s.r.o., která se o plavecký bazén stará. Robert Korselt z TOP 09 byl do funkce instalován, jak informoval Náš Liberec, na sklonku loňského roku a bez výběrového řízení.

Cestu obří miliardové zakázky prosazují Starostové, ODS a část ANO. „To máte jako s autem, když vám praskne hadice na vodu a poškodí se chlazení, tak buď můžete vyměnit chladič a hadici, nebo hadici olepit izolační páskou, do chladiče nalít horké kafe a doufat, že to bude nějak dál fungovat,“ přirovnal situaci s libereckým bazénem radní Petr Židek z ODS.

Na stranu opozice se ale přidal například i radní za ANO Marek Vávra. „Podívejte se, jaké tu máme priority. Na jednu stranu tu je varovný posudek na bazén, kam chodí děti, na stranu druhou tady prosazujete za podobnou částku hezkou fasádu Uranu, tedy budovy pro úředníky,“ tepal i do vlastních spolustraníků a koaličních partnerů Vávra. „A neříkejte, že „se rada shodla“. Já jsem jejím členem a často ty věci prosazujete na sílu, přes odpor jejích členů,“ dodal radní za ANO.

Jindřich Felcman ze Změny zase připomněl liberecké reálie, kde je politika úzce svázána se zájmy stavební lobby: „Zakázka za miliardu je dobrá jen pro největší firmy. Zvlášť, pokud bude v zadávací dokumentaci ještě nějaká podmínka typu „zkušenost s výstavbou bazénu v posledních pěti letech“, bude případný okruh zájemců o zakázku velmi omezený, což nahrává různým spekulacím ohledně pozadí celé zakázky,“ myslí si Felcman.

Felcman také připomněl skutečnost, že Liberec sice plánuje rekonstrukci za miliardu, ale nemá na ni zatím vůbec žádné prostředky. „Vždyť je to celé chiméra a jen součást vašeho PR do voleb, kdy vytvoříte pár hezkých obrázků. Peníze na bazén nemáte v rozpočtu žádné, v minulosti jste říkali, jak umíte sehnat dotaci z Národní sportovní agentury, a ani jste neuměli správně podat žádost,“ vypočítával Jindřich Felcman.

Náměstkyně odpovědná za dotace Radka Loučková Kotasová se ale bránila. „Ano, při podání žádosti jsme udělali chybu, ale chybovat je lidské a jsme jenom lidi. Nicméně nyní zamýšlíme obrátit se na jiné dotační zdroje,“ uvedla Loučková Kotasová.

„Vedení v čele se Starosty by už mělo přestat s podivnou hrou kolem bazénu. Už přes tři roky posloucháme, jak je projekt téměř hotový, jak budou mít zajištěny peníze od Libereckého kraje, z dotací, přitom nedostali ani korunu a navíc nevyčlenili ani korunu z městského rozpočtu. A když se ukáže, že by bylo lepší bazén zavřít a začít urgentně řešit ty věci, které jsou pro funkčnost zásadní, tak se pokusí posudek zatajit nejen před veřejností, ale i zbytkem zastupitelstva,“ vrtí nechápavě hlavou Zuzana Kocumová z LOL a naráží na to, že vedení města odmítalo posudek poskytnout všem radním a zveřejnilo jej až poté, co jej opozice získala od autorů a rozeslala mezi zastupitele.

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém