nášLiberec

Search

Podepsáno: zoo a botanická již definitivně nepatří Liberci

Mezi svátky se dokončil proces, o kterém před čtyřmi roky žádná z vládnoucích stran voličům neřekla ani slovo. Liberecká zoo a botanická zahrada přešly pod Liberecký kraj, město Liberec je ale bude platit dál.

Liberecký kraj převzal od statutárního města Liberec zoologickou a botanickou zahradu. Liberec naopak od kraje získal domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou, o které se kraj dále již nechce starat. Minulý týden to stvrdili svými podpisy na smlouvách o majetkových převodech hejtman Libereckého kraje Martin Půta a primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník (oba Starostové pro Liberecký kraj).

„Diskuze o financování organizací s nadregionálním významem se vedou už od vzniku Libereckého kraje. Nejde o první podobnou transakci mezi městem a krajem. Podobně už kraj a město před pěti lety směnily Dům dětí a mládeže Větrník a Dětské centrum Sluníčko. V minulosti také kraj s městem směnily Liebiegův palác a bývalé městské lázně, kde dnes sídlí Oblastní galerie, která patří kraji. Město také poskytlo kraji budovu bývalého sirotčince, kraj tam s pomocí dotace vybudoval hospic,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Situace je ovšem poněkud jiná, než jak ji popisuje hejtman. Již předchozí vláda v Liberci složená ze Změny pro Liberec a ANO žádala opakovaně Liberecký kraj o příspěvek na provoz botanické zahrady a zoo. Ačkoliv se jednalo o částku zhruba 5-10 milionů korun ročně, kraj pod vedením hejtmana Půty opakovaně odmítal a byl hluchý i k argumentům, které dnes sám uvádí. Tedy, že zoo a botanická mají nadregionální význam.

Situace se zásadně změnila po politické výměně na liberecké radnici v roce 2018, kdy volby vyhráli Půtovi Starostové. Ti sice o tom, že se Liberec vzdá zoo a botanické, ve svém volebním programu neměli ani slovo, o to více a rychleji ale přistoupili na požadavky kraje.

Ten si nadiktoval, že chce zoo a botanickou do svého vlastnictví, přičemž je financován ze stejných státních daňových příjmů jako město Liberec. A co víc: Liberec se zavázal k tomu, že bude nadále na zoo přispívat. A to dokonce částkou daleko větší, než chtěl původně po Libereckém kraji. Liberec bude dávat celých 25 milionů korun ročně.

Primátor Zámečník to zdůvodňuje potřebou konkrétních investic v zoo. Město se bude po dobu deseti let podílet na investicích 25 miliony korun ročně. Hned v příštím roce se to projeví jak v dětském koutku, tak například u nového pavilonu pro papoušky Nestor Kea či rekonstrukcí pavilonu a venkovního výběhu žiraf. Budeme mít svého zástupce v pracovní skupině, která vzniká právě pro plánování rozvoje zahrady. Zároveň nám přísluší právo spolurozhodovat o tom, jak budou městské peníze investovány,“ uzavřel primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník.

Celá transakce proběhla velice narychlo, nebyly udělány ani znalecké posudky, a tak Liberec například ani neví, jak velkého majetku se vzdal. Na kraji a v Liberci vládnoucí Starostové nevzali v potaz ani argument, že by o takto strategické a významné směně (kdy například Liberec do velké míry ztratí možnost rozhodovat o podobě zoo, botanické i jejich okolí) měli rozhodnout voliči v letošních podzimních komunálních volbách.

Pochybnosti kolem transakce přinesla i liberecká opozice. Ta tvrdí, že hlavní argument, aby zoo přešla pod bohatý kraj – tedy, že jí hrozí ztráta licence od Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA), není pravdivý a vedení města a kraje záměrně manipulují veřejností a neříkají jí pravdu. Vyplývá to, podle ní, z kontrolní zprávy EAZA.

„V závěrech kontrolní zprávy je možné se dočíst, že výhrady byly uplatněny pouze k výběhu slonů a bílých tygrů. Vzhledem k úmrtí jednoho ze slonů na jaře a plánovanému ukončení chovu bílých tygrů je třeba tyto výtky hodnotit jako řešitelné. Poměrně obecné závěry a doporučení obsažená v protokolu EAZA bez uvedení jakýchkoliv termínů jsou každopádně v přímém rozporu s tím, jak o celé situaci setrvale informuje ředitel ZOO, David Nejedlo (zároveň zastupitel města za Starosty – pozn. red.),“ uvádí Jindřich Felcman, zastupitel za opoziční Změnu/Zelené.

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,