nášLiberec

Search

Liberecký listopad 1989 zachycený kamerou

V těchto dnech je to již 32 let, co naplno propukly revoluční události v tehdejším Československu, které vyústily v pád tehdejšího režimu a byly začátkem současného politicko-ekonomického uspořádání. Změna režimu přinesla naději, ale po letech i zklamání a deziluzi. To ale neznamená, že není potřeba si dny občanského vzdoru připomínat.

Ačkoliv se, jak je tomu v zemích českých pravidlem, hlavní události odehrávaly v Praze, není na škodu si připomenout atmosféru v tehdejším Liberci. Dobře k tomu poslouží videoreportáže, které jsou ke zhlédnutí na YouTube a jejichž autorem i současným archivářem je pan Pavel Beno.

Unikátní a pro mnohé z těch, které liberecká historie i současné dění zajímá, jsou dokumenty z tehdejšího studentského videožurnálu. Zachycují atmosféru na liberecké vysoké škole i harcovských kolejích, příjezd známých herců (například Jana Přeučila), kteří ač do té doby souzněli s režimní propagandou, v revolučních dnes se ujali organizační iniciativy. K vidění jsou i velké demonstrace, které probíhaly v libereckém centru:

http://youtu.be/nsfpDEmBFQ4

Prostředí a diskuse ve stávkovém výboru na kolejích Harcov i diskuse, které zde probíhaly mezi studenty i zastánci tehdejšího režimu:

http://youtu.be/PYQY1_OwKhw

Shromáždění zaměstnanců tehdejší VŠST v Liberci dne 24. listopadu 1989: Zde je zajímavá zejména řeč jednoho z pedagogů, urputného zastánce tehdejšího režimu. Jeho vystoupení začíná od 5:40 minuty času videa.

http://youtu.be/bw9_K12vIEM

Na videokanálu Youtube, který spravuje Pavel Beno, je podobných videí více a bylo by asi zbytečné je zde všechny uvádět. Zájemci o moderní libereckou historii si je ovšem mohou kdykoli přehrát. Jsou to jedinečné dokumenty z doby, která je pro dnešek určující.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.