nášLiberec

Search

Ukázkový obrat Starostů: nejdříve podpoře památek bránili, dnes ji prosazují

Vedení města připravuje veřejné projednání s vlastníky a rezidenty Liebiegova městečka a Domoviny nad tématem rozšíření městské památkové zóny. Paradoxně to jsou ti samí politici, kteří tomu v minulém období bránili.

Už za několik dnů, konkrétně v úterý 21. září od 18.00 hod. v tělocvičně ZŠ Doctrina, radnice chystá i veřejné projednání, na kterém má veřejnosti odpovědět na otázky, proč by se zrovna tato část Liberce měla památkově chránit.

„Vznik městské památkové zóny v této lokalitě inicioval NPÚ v Liberci už v roce 2011. Před 4 roky téma znovu otevřelo tehdejší vedení města a i tenkrát se k němu konalo veřejné projednání. Bývalá politická reprezentace se na tomto bodě ale neshodla. V uplynulých letech v Liebiegově městečku přitom došlo k několika necitlivým rekonstrukcím domů. Proto jsme návrh na památkovou ochranu této lokality znovu oživili a doporučili vedení radnice, ať o něm znovu diskutuje s tamními obyvateli i širokou veřejností. A zároveň, ať společně s odborníky z NPÚ lidem vysvětlujeme, proč si to tato historicky velmi cenná část města zaslouží,” vysvětluje Zuzana Koňasová z Kanceláře architektury města (KAM) Liberec.

Zářijové veřejné projednání volně naváže na srpnovou komentovanou prohlídku, které se zúčastnili odborníci z řad památkářů, historiků, architektů i zástupci vedení města. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) během setkání s občany přítomné ujistil, že město má upřímný zájem podporovat péči o danou lokalitu a upozornil i na zřízení fondu, kterým město hodlá pomáhat při obnově historicky cenných objektů v městské zóně intenzivní péče, kam už tato část města spadá, a také v městské památkové zóně, jejíž součástí by se Liebiegovo městečko mohlo do budoucna stát.

Jenomže ještě poměrně nedávno to byl právě dnešní primátor Jaroslav Zámečník a jeho Starostové, kteří stejnému záměru bránili z opozičních lavic ve spojení s bývalým primátorem Tiborem Batthyánym, když zřízení památkové zóny i fondu na opravu prosazovala Změna pro Liberec, která se o to snažila již v roce 2017.

Jak nedávno upozornil Náš Liberec, Starostové tehdy volili silná slova, o podpoře památek mluvili jako o korupci. „Otevíráme tím trošku Pandořinu skříňku, protože se chystáme podporovat opravy libovolného domu, libovolného soukromníka. Navržená kritéria jsou zavádějící a jen otevírají prostor pro korupci a neprůhledné přidělování dotací,“ uvedl v roce 2018 zastupitel Michal Hron ze Starostů.

Jelikož se kvůli bývalému primátorovi Tiboru Batthyánymu, Starostům a ODS nepodařilo prosadit památkovou zónu již před několika lety, utrpěla zdejší historicky významná lokalita několik velice necitlivých zásahů, které pobouřily libereckou veřejnost.

Liebiegovo městečko je zajímavý urbanistický počin z počátku 20. století, který dokumentuje tehdejší proměnu podhorského Liberce v průmyslovou, textilní metropoli. Jedná se o komplex budov, postavených jako zázemí textilní továrny Johann Liebieg & Co., pozdější Textilany. Představuje jeden z nejpozoruhodnějších a nejhodnotnějších souborů tohoto typu na našem území, který lze bez obav zařadit po bok Kotěrových realizací v Lounech či Zlíně. Podobná městečka lze najít i v dalších místech působení Liebiegů, například ve Velkých Hamrech u Tanvaldu nebo dokonce v Rumunsku, kam Liebiegové expandovali kvůli nerostným surovinám pro své impérium.

 

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali