nášLiberec

Search

Od loňského září 400 pokácených stromů. Barbarský přístup, říká opozice

Zatímco na webu města se současné vedení Liberce chlubí každým vysázeným stromem, to, že od září loňského roku bylo ve městě vykáceno 396 stromů a bezpočet keřů, už se nedočteme, říká liberecká opozice. Velkou část tvoří náletové dřeviny, u vzrostlejších stromů byly udělány odborné posudky a plánujeme novou výsadbu, kontruje gesční náměstek.

Situace se řešila již na dubnovém zasedání zastupitelstva. Zatímco vedení města uvádí, že nově nechalo vysadit 49 stromů, po dotazu opozičního zastupitele za Liberec otevřený lidem (LOL) Jaromíra Baxy vyšlo najevo, že jich ale bylo pokáceno 396. A právě tento zjevný nepoměr se opozici nelíbí. 

„Skoro 400 pokácených stromů za jednu sezónu je neuvěřitelné barbarství. Radnice se odvolává na to, že asi 180 jich bylo v havarijním stavu. Jenže staré stromy nemusíme jen kácet. Vzrostlé stromy mají pro město neuvěřitelnou přidanou hodnotu – čistí vzduch, ve vedrech fungují jako přirozená klimatizace, snižují hlučnost, nabízí stanoviště pro přírodu, celkem je přínos vzrostlého stromu vyčíslený zhruba na 1 milion korun. Z toho je zřejmé, jak neskutečnou škodu radnice občanů způsobila.“ komentuje počínání Starostů ve vedení města Jaromír Baxa.

Náměstek zvolený za Starosty pro Liberecký kraj Jiří Šolc s ním ale nesouhlasí. „Tam, kde je kácení povoleno, tom rozhoduje po pečlivém zkoumání odbor ochrany životního prostředí na magistrátu a je vždy nařízena adekvátní náhradní výsadba. Ta byl již z části vysazena nebo teprve bude v podzimních měsících,“ vysvtěluje stanoviska města v odpovědi na interpelaci Jaromíra Baxy náměstek Jiří Šolc.

Šolc také upozorňuje, že na části míst proběhl dendrologický průzkum nebo se jednalo o kácené náletové dřeviny. „Odborné dendrologické posudky byly vypracovány u parku Budyšínská, parku Jablonecká, parku u kostela sv. Jana Křtitele v Rochlici nebo v parku Petra Bezruče v Lidových sadech a jinde, například i u ZŠ Barvířská, “ sdělil náměstek. 

Největší počet vykácely Technické služby města Liberce (TSML), z celkového počtu to bylo 219 stromů. „83 stromů bylo povoleno kácet orgány životního prostředí, 136 jich bylo v havarijním stavu. U celkové probírky to lze hůře určit, ale z 90% se jednalo o náletové javory, u nichž průměr kmene 10 cm,“ vypočítává Jiří Šolc.

Jenže to, že mají péči o zeleň právě technické služby, opozice kritizuje dlouhodobě. Podle ní zde chybí odborný přístup v péči o městskou zeleň. „K takhle rozsáhlému kácení by nikdy nedošlo, kdyby nové vedení města nepřevedlo správu zeleně na TSML. TSML nemají arboristu a i v minulosti stromy neošetřovaly, soustředily se na sekání a kácení, sem tam na výsadbu. Jenže stromy potřebují i jinou péči, výchovné řezy, svazování korun a podobně. Kácení by měla být až poslední možnost,“ shrnuje dle svého názoru příčinu problémů Karolína Hrbková, do roku 2018 náměstkyně primátora, která měla v péči zeleň.

Opozice rovněž Starostům vyčítá, že razantně snížili prostředky na péči o zeleň. Za minulé koalice to bylo 16 milionů, loni to bylo například pouhých 2,4 milionu korun. „„Dlouho kritizujeme, že město dává na zeleň málo peněz. Ale je vidět, že ještě větší problém je celkový přístup. Ukazovalo se to už před lety, kdy tehdejší vedení chtělo vykácet celou alej na Masarykově třídě. Tehdy se plošnému pokácení podařilo zabránit a dnes se touhle ulicí město chlubí, mimo jiné právě díky nádherné vzrostlé lipové aleji,“ připomíná nedávnou kauzu Zuzana Kocumová, zastupitelka za LOL.

Přístup vedení města se také nelíbí občanským aktivistům. Jednou z nich je i Dita Landová z iniciativy Rodiče za klima. „Na městě navíc přistupují k péči o zeleň technokraticky. Dělají si reklamu na tom, že místo jednoho pokáceného stromu zasadí jeden nový v rámci náhradní výsadby. Nikde přitom není jasné, že se strom ujme. Navíc je obecně známé, že stromy z náhradní výsadby ty vzrostlé nahradí až za mnoho let a jejich přínosy jsou ve srovnání se vzrostlými stromy mnohonásobně nižší,“ shrnuje Landová.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali