nášLiberec

Search

Týden pod Ještědem: městský dluh se týká nás všech.

Liberec se topí v obřím dluhu, který za sebou nechala divoká devadesátá a nultá léta. Obrovské problémy, které jho dluhu městu i jeho obyvatelům způsobuje, názorně ilustrují, že problematika korupce a klientelismu nejsou jen otázky morální a právní, ale i celospolečenský, který paralyzuje chod obce jako takové.

Ještě celých 15 let bude Liberec splácet dluh, který tu zbyl po vládách ODS. Rozhodli o tom ve čtvrtek zastupitelé. Město pod Ještědem tak i na dalších jeden a půl dekády bude doslova na řetěze České spořitelny, která je jeho věřitelem. Krutá a krvavá daň za to, že se pár místních podnikavců před čtvrt stoletím rozhodlo vyrabovat místní kasu.

Jenomže nejde jen o to, že si zdejší šíbři postavili arénu, kterou všichni splácíme a přispíváme jim na sportovní podnikání. Naprostá šílenost je i úrokové zajištění dluhu, které dost pravděpodobně v rozporu se zákonem o obcích dojednal a schválil někdejší primátor Jiří Kittner z ODS před deseti lety.

Připomeňme, že za těch 10 let, jak padnulo i ve čtvrtek na zastupitelstvu, Liberec zaplatil již zhruba miliardu na úrocích. To je prostě neuvěřitelná částka a taková koule na noze, že pro všechny obyvatele Liberce, že ji zákonitě každý musí pocítit.

Máte ve vaší čtvrti rozmlácené chodníky? Rozpadající se dětská hřiště? Jezdí k vám málo MHD? Není dost uklizeno na veřejném prostranství? Nedostane se dotací pro místní spolek, co se stará o kulturu nebo volnočasové a sportovní aktivity dětí či seniorů? Všechno toto a mnohem více by v Liberci bylo snazší a lepší, nebýt obřího dluhu, který jej svazuje.

Dluh, který vznikl zejména kvůli místním korupčním a klientelistickým vazbám, zkrátka pociťujeme všichni. Není to jen o tom, že město má nějaký dluh. Máme ho všichni. Nedobrovolně. A neměli bychom zapomínat, kvůli komu a proč.

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou