nášLiberec

Search

Firma ze Syner Group lhala v žádosti o dotace. 10 milionů ale vracet nemusí

Již před lety přinesl Náš Liberec jako první zprávu o tom, že i Liberec má své „čapí hnízdo“. Postarala se o to společnost Syner Group, respektive její dceřinka Sport Facility Management Liberec (SFM), která předstírala, že je malou firmou a dosáhla na dotaci. V únoru soud rozhodl o tom, že ji ale nemusí vracet. Pomohl jí zásah někdejšího ministra financí a dnešního premiéra Andreje Babiše.

Soud konstatoval, že firma na dotaci neměla právo, protože – podobně jako v kauze Čapí hnízdo skupiny Agrofert – není malá či střední, a tak pro ni dotační program nebyl určen. „Pokud příjemce nedodržel podmínky, je skutečně možnost vymáhat vrácení dotace. Ale ne v tomto typu řízení,“ uvedla předsedkyně senátu Eva Pechová. A to kvůli formálním důvodům. Jako první na rozhodnutí soudu upozornily letos Hospodářské noviny. 

V celé kauze se jedná o realizaci víceúčelové sportovní dráhy v Liberci kolem Sportovního parku poblíže zdejší hokejové arény za téměř 12 milionů korun z drtivé většiny, více než 90 procent, zaplatily fondy EU. Jde o městský areál, který spravuje na základě koncesní smlouvy z roku 2009, kdy vládla ve městě ODS, tradičně spojená s libereckou společností Syner.

Podle pravidel pro přidělování dotací ale o evropské peníze mohly o dotaci žádat pouze malé a střední společnosti. V Liberci o ni zažádala společnost S-Group Sport Facility Management. Ta je přitom součástí holdingu S-Group ( dnes Syner Group), jenž patří mezi největší stavební a developerské firmy v zemi. Přesto dotaci získala.

Stezku, kterou realizovala SFM,  stavěla v roce 2009 společnost Syner patřící do stejného holdingu . Kilometr a tři sta metrů dlouhá a tři metry široká dráha stála podle kritiků neuvěřitelných 11,7 milionů korun. Dotace z regionálního operačního programu činila 10,5 milionů.

Otazníky jsou ale nejen nad způsobem získání dotace, kdy se jako „malá až střední firma“ tvářila součást největšího místního holdingu s miliardovými obraty, ale i nad provedením. Běžná cena kilometru stezky pro kola a bruslení je při třímetrové šířce mezi třemi a pěti miliony korun, jak porovnal odborným vyjádřením náklady před dvěma lety Jiří Shejbal ze společnosti Trancounsult, která podobné dráhy projektuje.

Zájemci o in-line brusle, kterým měla hlavně sloužit, přitom dráhu využívají minimálně. Je podle nich totiž nepovedená. Podle webu inlajn.cz je zde pro běžné uživatele  moc prudký sjezd, který je zakončen nebezpečným kovovým zábradlím a užívání pro inlajnery/neprofesionály je vyloženě rizikové.

Spor se táhne již dlouhé roky. Pravděpodobně úmyslné pochybení potvrdil  v roce 2012 audit, který ohledně dotací z ROP Severovýchod, nechalo vypracovat ministerstvo financí. Auditem bylo zjištěno, že příjemce S Group Sport facility management, s.r.o. nebyl v době podání žádosti o poskytnutí dotace malým a středním podnikem, čímž nesplnil kritérium oprávněnosti žadatele pro oblast podpory 3.1 Rozvoj infrastruktury a doprovodných aktivit v oblasti cestovního ruchu dle pravidel pro Regionální operační program NUTS II Severovýchod. V této souvislosti nebyl způsobilým příjemcem pro tuto oblast podpory.“, uvedl tehdejší mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

V roce 2014 potvrdil i Evropský úřad proti podvodům (OLAF), který uvedl, že je u projektu evidována nesrovnalost s možným finančním dopadem na rozpočet EU ve výši 353 547 EUR. Evropská komise v souvislosti s tímto závěrem požádala Českou republiku o ujištění, že výdaje, související s tímto projektem, nebyly zahrnuty do žádosti o platbu, předložené Evropské komisi, ani certifikovány.

Na jaře roku 2015 byl Finančním úřadem v Královehradeckém kraji, kde ROP Severovýchod sídlí nařízen odvod za porušení platební kázně, ale  v lednu 2016 se Generální finanční ředitelství rozhodlo, že ještě prodlouží dobu na odvolání  z důvodu složitosti případu, a to do konce června 2016.

Ministerstvo financí ale po zásahu svého tehdejšího šéfa Andreje Babiše zrušilo své předchozí rozhodnutí. Chyby se podle něj dopustila regionální rada tím, že měla sama zjistit, že firma spadá do holdingu Syner. Finanční úřad pak nařídil, aby dotaci, kterou Brusel odmítl Česku proplatit, vrátila do státního rozpočtu zmíněná rada namísto SFM Liberec. Rada se začala bránit a dosáhla toho, že soud po několika letech označil rozhodnutí finančního ředitelství za nesprávné.

Věc se dostala až k soudu. SFM, která je součástí Syner Group (dříve S group holding), v žádosti uváděla, že je střední firmou, což nebyla pravda. Dnes její obhájci tvrdí, že tak zástupci SFM činili v dobré víře a že o tom, že jsou středně velkou společností, byli přesvědčeni. 

Soud zamítl žalobu poskytovatele dotace, tedy Regionální rady ROP Severovýchod, má jednoznačně za to, že ke změně poměrů nedošlo a toto ustanovení není naplněno,“ konstatovala předsedkyně senátu Pechová, byť zopakovala, že příjemce podmínky dotace nedodržel.

Regionální rada podle ředitelky ROP Severovýchod Kubíčkové počká na písemný rozsudek a pak zváží, jak bude dál postupovat, aby neoprávněnou dotaci vymohla zpět. Zvažuje možnost podat kasační stížnost nebo novou žádost na zrušení smlouvy s jiným odůvodněním.

Společnost SFM provozuje v Liberci Sportpark a arénu. Loni na sebe upozornila, když skrze hlasy současné koalice Starostů, ANO a ODS dostala od města mimořádný příspěvek 10 milionů korun, údajně kvůli vypadlým příjmům kvůli covidu. Hlasy koalice podporu získala, ovšem na újkor malých libereckých sportovních klubů a dalších sdružení.

Subscribe
Upozornit na
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali