nášLiberec

Search

Náplavka u Nisy nebude, místo toho kraj postaví další parkovací dům se zelenou střechou za 3,3 milionu

Náplavka u Nisy v dolním centru Liberce se stále více ukazuje jako chiméra a předvolební vějička na voliče, která nemá oporu v realitě. Místo ní ale vyroste vedle krajského úřadu další parkovací dům za téměř 180 milionů, ovšem se střechou pokrytou travou. Podle vedení kraje je to jedna z priorit budoucnosti.

Vedení Libereckého kraje (Starostové, Piráti a ODS) sice tvrdí, jak počítají s úpravou dolního centra města a okolí krajského úřadu, ale vůbec neví, odkud na něj vzít peníze. Místo toho se řeší, že parkovací dům, který před slibovanou náplavkou dostal přednost, bude mít střechu pokrytou suchomilnými rostlinami.

Nicméně za co se bude samotný parkovací dům za 178 milionů korun stavět, není jisté jako to, že se stavět bude. „I kdybychom dotaci nezískali, tak ho budeme stavět. Já to považuju za jednu z největších dotačních akcí, snad krom výstavby centra urgentní medicíny, tak je to vlastně druhá záležitost, kterou já považuji za absolutní prioritu,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky Zbyněk Miklík (Piráti).

 Součástí projektu je také stavba vegetační střechy na parkovacím domě, kterou by měla spolufinancovat Evropská unie z Operačního programu životní prostředí ve výši 85 % celkových nákladů, které přesahují 3,3 milionu korun. Práce začnou příští rok a trvat by měly rok a čtvrt.

„Jsem rád, že se Liberecký kraj vydává touto cestou, která odpovídá současným ekologickým trendům. Zelená střecha určitě přispěje k ochlazování této části dolního centra Liberce, a to zejména v horkém létě. K tomu jistě přispěje i náplavka, která je součástí celkové revitalizace okolí sídla krajského úřadu. Lidé se tu budou cítit zase o něco příjemněji,“ dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Jenomže novináře spíše zajímalo, kdy kraj začne s rekultivací nevzhledného okolí krajského úřadu, které má zahrnovat i vybudování Náplavky u Nisy, což byl jeden z předvolebních taháků vítězných Starostů ve volbách v roce 2018 na městě i při loňských krajských volbách.

Hejtman Půta za tím, že se projekt náplavky odsouvá na neurčito, vidí problém ze strany státu. „Tam je největší problém s povodím Labe, které chce mít uzavřené smlouvy, než se začne stavět a nestačí mu již smlouvy o smlouvách budoucích s následným zaměřením. A protože je to státní instituce, tak se  smlouvy budou kontrolovat na ministerstvu zemědělství, tak se celá záležitost procedurálně protáhne déle, než jsme předpokládali,“ uvedl své stanovisko k otázce odpovědnosti za nerealizaci slíbené náplavky hejtman Martin Půta.

Jenomže kraj vůbec neví, kde by na před volbami tak anoncovanou náplavku vzal peníze. Na dotaze Našeho Liberce, zda tedy vedení kraje již ví o dotačním zdroji, ze kterého by šlo prostředky na úpravu okolí úřadu a náplavku čerpat, nikdo nebyl schopen odpovědět. „My se samozřejmě snažíme, abychom získali nějaký dotaci, počítáme s tím dotačním zdrojem, ale nemáme to ještě stoprocentně, až když to dopadne dobře a zdroj získáme, tak jedině dobře a když ne, tak stejně do toho půjdeme, „odpověděl v obecné rovině náměstek Miklík z Pirátů.

Hejtman Půta ještě vyzdvihl prioritu parkovacího domu. „Tady je potřeba doplnit, že by mělo být zájmem zastupitelů statutárního města Liberce, aby byl parkovací dům postaven, ačkoliv chápu, že část zastupitelů s tím z ideologických postojů nesouhlasí, čemuž nesouhlasím, ale respektuji to. Já myslím, že to pan náměstek Miklík řekla jasně, když se nebudeme schopni dobrat nějaké dohody, tak to postavíme i za vlastní peníze. V tom případě bude ale jen neschopnost využít peníze, které jsou k dispozici,“ uvedl hejtman Půta.

Jak již minulý rok upozorňoval Náš Liberec, slibovaná náplavka u Nisy pro kraj přestala být pro kraj priorita již v roce 2020. Byť spolu město a kraj v této záležitosti podepsaly „memorandum o spolupráci“, které ovšem pravděpodobně dopadne jako výstavba nového autobusového nádraží, které město, za podpisu obdobného „memoranda o spolupráci“ předalo kraji a hejtmanovi. Ti však projekt nezvládli, dotace propadla a Liberci zůstaly shnilé stavební buňky již čtvrt století sloužící „provizorní terminál“.

Subscribe
Upozornit na
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.