nášLiberec

Search

Glosa: předvolební srandičky, bizarnosti i trochu té temnoty

Zítra se otevřou volební místnosti. Jako pokaždé provází volební klání špičkování a zesměšňování soupeřů, bizarní a servilní zvrácenosti a PR nejrůznějšího druhu, ale i velice temná snaha ovlivnit a ohnout média a demokratické ovzduší před volbami. Pojďme si ta některé letošní probrat.

Není to žádné Palermo. Kampaň probíhá standardně. V ulicích, na billboardech, ale i na sociálních sítích. A to by to nebyl Facebook, aby se zde neobjevily před volbami falešné profily. Jako již tradičně za posledních deset let, jsou jejich cílem většinou odpůrci Starostů pro Liberecký kraj a občanských demokratů.

Změně pro lidi a pro krajinu tak dával například v diskusích zabrat jistý „Martin Bouda“ nebo „Milan Postler“, profily založené z cizího účtu s fotografiemi obličejů ze sítě Pinterest, kteří se snažili poplivat lídra Změny Jana Korytáře a do nebes vychválit hejtmana Martina Půtu. Ostatně o trollech, stále více zuřivějších a pod čím dál větším počtem nicků útočících, víme své i v diskusích na našich stránkách. Stačí se podívat do komentářů.

O výlet do 70. let 20. století se postarala redaktorka Libereckého deníku, která napsala tak neuvěřitelně podbízivou reportáž z volební akce Půtových Starostů, že i s. Aleně ze Synernews musí  závistí cvakat čelist. Legrační to je, ale když si člověk uvědomí, že si vedení kraje schvaluje neuvěřitelných 15 milionů na svoje PR každý rok a nemalá část z toho jde na inzerci do deníků, úsměv může trochu zatuhnout.

V ulicích se ale objevily i obrázky parodující hejtmana Půtu. Jeden si vzal za vzor právě vyšlou reedici počítačové hry Mafie, odkazující na dobu prohibice v USA a můžeme na něm vidět libereckého hejtmana spolu se svým věrným spoluputovníkem regionální politikou i jejími temnými zákoutími, Michalem Canovem.

Další obrázek, ten vtipnější, si zase bere na paškál hejtmanovo obvinění, ve kterém měl od Metrostavu přijímat úplatky. Hejtman Půta je tu jako slepička a je na něj voláno „Půta, Půta, Půůůůtaaaa“ a máváno pěkným balíkem pětitisícovek.

Další z kdysi věrných Půtových mužů, po deset let jeho pravá ruka a šest let klíčový náměstek na kraji, se notně propálil. Když v prohlášení, které rozeslal novinářům, bylo z elektronické stopy zřejmé, že ji opsal se šéfem BusLine Jakubem Vyskočilem. Půta BusLine i své některé z nejbližších aktuálně jmenuje jako dopravní mafii, tak se mu to evidentně snažili vrátit spolu. Tohle se ale trochu nepovedlo a hejtman má jen další „argument“, jak jsou na něj všichni zlí a jak on o ničem nevěděl.

Půtův boj se svými někdejšími nejbližšími soudruhy z SLK a spojenci z BusLine ale taková legrace jako předvolební nálepky nejsou. V mediálním prostředí již druhý týden běží zvěst, že Mladé frontě se povedl kapitální úlovek: přesvědčit k rozhovoru zákulisního hráče v dopravě č. 1, podnikatele Jiřího Vařila. A ten že si prý o roli hejtmana v tom, čemu dnes sám Půta říká „dopravní mafie“,  servítky nebral.

Jenže hejtmanu Půtovi se prý povedlo výhružkami a nátlakem docílit toho, aby rozhovor s Vařilem vyšel až po volbách. Jemu – velkému demokratovi. Silový tlak na média, například skrze inzerci, tedy vlastně požadavek cenzury, rozhodně není žádná legrace a ukazuje pravou tvář toho, kdo tak činí.

Nicméně i na hejtmana vyšel ohavný inzerát v dnešním tisku zaplacený evidentně bílým koněm, který zmiňuje jinak zajímavý a podezřelý nákup roušek na konci jarního nouzového stavu. Odvolává se na satirický pořad „Stalo se nad Nisou“, který s touto hejtmanem tlačenou transakcí přišel.

Hejtman toho samozřejmě řádně marketingově využil a na Facebooku se postavil  do své oblíbené ublížené a absolutně nepravdivé pózy toho, který bojuje s nekalými živly – ale pozor! – i s ANO Andreje Babiše. S ANO, se kterým jsou jeho  Starostové na kraji 4 roky v klidné koalici, stejně jako v Liberci i sousedním Jablonci. Zlé jazyky již dnes říkají, že Půta potřebuje zdůvodnění, proč s ANO do příští koalice nejít a bůhví, kdo že je za tím inzerátem. Zatím jen sbírá nadšené lajky slušných, demokratických a protibabišovských lidí.

Zároveň, vedle osočování svých bývalých kolegů hejtman , jako by žertem, nadhodí: „co přijde dál? Rozhovore s Vařilem? Hahaha“ Pokud je pravda, tedy že se MF Dnes povedl rozhovor s nejvlivnější a nejtajemnější osobou severočeské dopravy, Půta si tak nabíjí na smeč, aby mohl říct: já jsem to říkal. Protože pravděpodobně moc dobře ví, co v tom rozhovoru je nebo může být.

Jinak se toho v médiích, na sociálních sítích ani na ulici moc nestalo. Do teď neviditelní Piráti se nechali v předvolebním klipu ostříhat v barbershopu, kandidáti ČSSD rádi včelaří a předsedkyně KSČM má ráda Putin a kočky. Takže celkem nuda.

Subscribe
Upozornit na
92 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou