nášLiberec

Search

Rekonstrukce Liebiegova paláce se protáhne

Jedná se o jeden z hlavních dotačních projektů, které současné vedení chystá – přestavbu Liebiegova paláce v srdci Liberce na polyfunkční objekt nazvaný Centrum aktivního života. Město, které již v minulosti nezvládlo významné dotační akce, má problémy i s ním.

Vedení města složenému z koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS se nedaří uzavřít výběrové řízení na dodavatele stavby. Ta se může podle podmínek soutěže vyšplhat až na téměř 170 milionů korun, nicméně předpokládaná hodnota stavby je 155 milionů.

Výběrové řízení chtěla radnice původně zavřít v únoru, několikrát ho ale prodloužila, nakonec se plánuje jeho uzavření až za měsíc, v červnu. Podle odpovědné náměstkyně Radky Loučkové Kotasové dostalo město od firem  k zadávacím podmínkám zakázky, na niž má příslib evropské dotace, přes 150 připomínek či dotazů. Týkaly se například chybějících položek ve výkazu výměr v elektroinstalaci nebo nesouladu výkazu výměr s projektovou dokumentací.

„„Do výkazu výměr byly chybějící položky doplněny a byl sladěn s projektovou dokumentací. Výkaz výměr byl také na základě požadavků poskytovatele dotace sjednocen do jednoho uceleného souboru,“ uvedla náměstkyně Loučková Kotasová, která vidí jako možný začátek stavby konec léta či září.

Z důvodu poskytnutí nového výkazu výměr a doplnění projektové dokumentace byla prodloužena lhůta pro podání nabídky do 10. června. Nyní neevidujeme žádné další dotazy od účastníků veřejné zakázky. Pevně věřím, že se podaří do konce léta vysoutěžit a pustit se do práce,“ doplňuje náměstkyně Loučková Kotasová s tím, že by rekonstrukce měla být hotova do roku 2022.

Současná koalice má s projekty, které může podpořit Evropská unie, velké problémy. Kvůli hádkám v koalici město přišlo o dotaci na nový sběrný dvůr. Kvůli ctižádosti hejtmana Libereckého kraje a stranického šéfa libereckého primátora se Liberec vzdal projektu na nový parkovací dům na autobusovém nádraží a předal ho kraji. Ten projekt nezvládl a Liberec o parkovací dům přišel.

Evropská unie také za špatné čerpání dotací Liberec potrestala částkou ponížením přidělené částky o 200 milionů, tu se nakonec sice podařilo snížit „jen“ na 60 milionů, ale i tato ztráta se citelně dotkne plánovaných projektů zejména v sociální oblasti.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali