nášLiberec

Search

Stát nakonec zachraňuje kraj, roušky přesto chybí. Univerzita spouští kampaň „Roušky pro všechny“

Nejvíce ochranných roušek v posledních dnech, kdy jich byl v Libereckém kraji akutní nedostatek, nakonec přeci jen přišlo od státu. Vyplývá ze statistiky, kterou zveřejnil hejtman kraje Martin Půta. Liberecká univerzita zase zvyšuje produkci účinné nanolátky, potřebné kapacity ale shání dál.

Liberecký kraj zveřejnil čísla, které ukazují, kolik v krizových dnech mezi 17. a 20. březnem, bylo kým a kam distribuováno ochranných pomůcek, které mají zabránit šíření nového typu koronaviru. Jak informoval náš web, vedení kraje při přípravě na epidemii zaspalo, ale mezitím se rozběhlo několik iniciativ ze strany zejména univerzity v Liberci, samotných lidí, institucí či firem, které ochranné pomůcky vyrábějí.

Z necelých 40 tisíc roušek a respirátorů distribuovaných v kraji za dané období jich stát poskytl 28 850, převážně od Ministerstva zdravotnictví či ze státních hmotných rezerv. 5,3 tisíc roušek dodala během tří dní technická univerzita v Liberci a 4 tisíce roušek bylo ušito v rámci akce „Šijete pro Liberecký kraj“.

Vedle toho dodala Libereckému kraji 44 tisíc litrů desinfekce firma Severochema a tato desinfekce byla distribuována do krajské nemocnice, obcí, ale i organizacím jako červený kříž. Přehledněji v přiložené tabulce.

Obrovské úsilí vyvinula i Technická univerzita Liberec, zejména týmy pod vedením profesora Davida Lukáše a Josefa Šedlbauera. Univerzita podle svého vyjádření dokáže již dnes vyrobit na 20 tisíc kusů filtrů z nanovláken, které mají téměř 100% účinnost pro zachycování koronaviru. Nicméně podle vyjádření univerzity se stále jedná o kapku v moři a proto hledá firmy, které by s masivní výrobou pomohly. Na zmíněné video se můžete podívat:

https://www.youtube.com/watch?v=I2UaQxR5AOM

Univerzita rovněž spustila nový web, na kterém vyzývá firmy i veřejnost, aby se zapojily do výroby roušek i samotných filtrů z nanomateriálů. Výzva ROUŠKY S FILTREM PRO VŠECHNY chce zlepšit ochranu zdraví každého člověka v této zemi. Řešením je dle vědců z TUL zavedení výroby standardizovaných filtrů z nanovláken a sjednocení velikosti šitých roušek, aby se tento filtr dal použít v co nejširším možném měřítku.

https://www.rouskystulkou.org/

Podle vyjádření Libereckého kraje se začalo již jednat s místní firmou Elmarco na výrobě potřebného počtu nanoroušek pro Liberecký kraj i jiné regiony České republiky.

 

Subscribe
Upozornit na
50 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali