nášLiberec

Search

Kraj se hádá s univerzitou o platbu za studii. Chyba je ve špatném zadání, zní z univerzity i od opozice

Vedení Libereckého kraje odmítá zaplatit stovky tisíc Technické univerzitě Liberec za studii na využití vojenského prostoru v Ralsku. Univerzita i krajská opozice ale tvrdí, že příčinou je špatné zadání studie ze strany Libereckého kraje.

Liberecký kraj si u architektů Technické univerzity Liberec (TUL) zadal vypracování studie, která měla předestřít možnosti rozvoje bývalého vojenského prostoru v Ralsku. Na studii pracovala řada odborníků a ve výsledku má přes 300 stran textu. Studie byla odevzdána hejtmanu Martinu Půtovi a univerzita požaduje 800 tisíc korun za její vypracování.

Vedení kraje ale najednou odmítá za studii zaplatit, nezdá se mu dostatečně konkrétní. „Já to nechci ještě všechno úplně komentovat, počkáme až na odpověď  na dopis, kterou nám oficiálně zašle univerzita,“ řekl na jednání krajského zastupitelstva hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) na dotaz Josefa Šedlbauera z opoziční Změny pro Liberecký kraj. „Zatím budu používat veřejně, že jsem překvapen, to ale vše dostanete písemně, co všechno bylo ve smlouvě a co ten dokument nenaplňuje,“ doplnil na adresu zadané studie i univerzity hejtman Půta.

Univerzita ale takové osočení odmítá. Argumentuje, že kraj nyní chce něco, co nebylo v původním zadání.  „Namísto toho někteří pracovníci krajského úřadu nyní najednou požadují dopracování této vize do formátu studie proveditelnosti. To však ale nebylo v původním zadání,“ reagoval za univerzitu děkan fakulty umění a architektury Osamu Okamura pro libereckou MF Dnes, která o sporu obou institucí informovala jako první.

Z vágního a lajdáckého zadání studie viní vedení kraje i opozice. Podle Změny pro Liberecký kraj byl proces pořízení tzv. Studie revitalizace sídelní struktury a krajiny města Ralsko  od začátku nastaven pochybně. Při jejím zadání vedení prý kraje nevyužilo podkladů, které shromažďují specialisté na odboru územního plánování. Studie byla podle Změny zadána Technické univerzitě na přímo, bez výběrového řízení a bez širší diskuse, co by vlastně měla tato studie řešit.

„Na hospodářském výboru jsem opakovaně požadoval, aby nám bylo zadání této studie představeno. Jedná se o ohromné území bývalého vojenského prostoru, převážně opuštěné, které má nyní především vysokou přírodní hodnotu. Dostávaly se k nám pouze útržkovité informace, že tu má kraj ambici obnovovat a rozšiřovat obytná sídla. Nakonec jsme dostali již schválené zadání jako hotovou věc. Jednalo se o dvoustránkový, naprosto vágní dokument, který podle všeho ani nevytvořil kraj, ale samotný dodavatel,“ popisuje průběh vzniku Ralské studie Jindřich Felcman (Změna pro Liberecký kraj/Zelení), člen výboru hospodářského a regionálního rozvoje.

Výsledný spor kraje o univerzity tak pro něj není žádné překvapení: „Plánování tak rozsáhlého území vyžaduje pečlivou přípravu. V rámci přípravy zadání je třeba shromáždit veškeré podklady, pečlivě prodiskutovat, co se od studie očekává. Zadání Ralské studie bylo naprostým diletantstvím a výsledek se dostavil. Univerzita se hájí tím, že měla dodat jen ideovou vizi, kraj po ní požaduje mnohem podrobnější dokument zcela jiného charakteru. Taková míra neporozumění smluvních stran o obsahu plnění je strašná.“, dodává Felcman a ukazuje veřejnosti dvoustránkové zadání, se kterým se Liberecký kraj na univerzitu obrátil.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali