nášLiberec

Search

Kritizovaný „podnikatelský inkubátor“ se již prodražuje o desítky milionů

Projekt podnikatelského inkubátoru za téměř 270 milionů korun, který od začátku sklízel kritiku krajské opozice, bude na konec dražší nejméně o 30 milionů a stavba se rovněž protáhne. Realizuje jej přitom někdejší divize S Group holding/Syner, která v minulosti musela couvnout z podobně velkého předražení českolipské nemocnice.

Podle vyjádření hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) je na vině projektantská firma Statika-Dynamika Ateliér, s.r.o., která za něj projekt vysoutěžila, ale na jaře od něj odstoupila. Hejtman předpokládá, že spor s firmou skončí u soudu, jelikož kraj od ní bude chtít peníze za špatně připravený projekt. „Chybí úchyty oken, parapety ve všech čtyřech patrech, na které původní projekt zapomněl. Jen tyto vícepráce jsou za 4,5 milionu korun,“ sdělil ČTK Martin Půta.

Firma se brání nařčení hejtmana Půty

Zástupce projektanta ale takové pochybení odmítá, byť zatím nemá od Libereckého kraje konkrétní kritiku pochybení. „Musí se najít obětní beránek, aby se odvedla pozornost od podílu na problému akce ze strany, ať politiků, úředníků při politických byrokratických procesech a prodlevách, jež mají přímý dopad na termínové plnění akce, ale za to nejsou nikdy politické a úřední orgány nijak postihováni. Nejjednodušší je svést vše na projektanta, ten může nejméně bránit.“, uvedl pro náš web jednatel hejtmanem osočené firmy Statika-Dynamika Ateliér, s.r.o., Miroslav Poláček.

Prodražování staveb za veřejné peníze je v Čechách a v Liberci obzvláště veliký problém. To potvrzuje i Miroslav Poláček: „ Ze strany gen. Dodavatele stavby ( GDS) prakticky vždy dochází k tlaku na Investora, aby navyšoval dohodnutý rozpočet a posunoval termíny a navyšoval cenu za každé, tedy jak oprávněné tak i případně vykonstruované prohřešky projektanta (GP).   Je to nejjednodušší cesta jak v milionech, a tady v desítkách miliónů, si vylepšit smluvní částku. Zvláště , když se taková záležitost obtížně v napjatých termínech prokazuje či vylučuje, a to hlavně při náročných rekonstrukcích staveb, jako je bezesporu tato.,“ dodává Poláček

Bývalá dceřinka Syneru měla nedávno podobný problém, nakonec uznala předražení ve stejné výši

Stavbu přitom realizuje společnost CL-Evans, do roku 2014 českolipská divize liberecké S group holding/Syner. Podnikatelský inkubátor není jedinou stavbou, kterou realizovala společnost CL-Evans a kde se objevil problém s předražením.

Jak v roce 2013 upozornil jako první náš server, předražení zhruba 30 milionů se objevilo také na rekonstrukci českolipské nemocnice, kterou prováděla právě CL-Evans. Tehdy na tuto skutečnost upozornila tehdejší krajská náměstkyně za Změnu pro Liberecký kraj Zuzana Kocumová.  

Rada Libereckého kraje se tehdy rozhodla zrušit původní veřejnou soutěž na dodavatele a vypsat ji znovu. Důvodem je zpráva společnosti Energy Benefit Centre, která označila projekt zateplení českolipské nemocnice o 30 milionů korun předražený.

Argumentaci vedení Libereckého kraje ale i dozorčí rady českolipské nemocnice pro zrušení soutěže a vypsání nové shrnuli náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumová a člen dozorčí rady Jaromír Baxa ( rovněž Změna pro Liberecký kraj) do těchto bodů:

1. Výběrové řízení bylo připraveno jako „losovačka“ a vyhlášeno 29.12.2011, i když Státní fond životního prostředí již před tím oznámil, že na takto soutěžené projekty nebude přiznávat dotace.

2. Nabídkové ceny firem na prvním až čtvrtém místě se lišily jen o 0.5%. Takto nízký rozptyl je nestandardní a naznačuje možnou manipulaci s výběrovým řízením.

3. Z prověření vysoutěžené ceny s ohledem na ceny dosahované na trhu vyplynulo, že by cena měla být cca o 30 milionů nižší, než jak byla vysoutěžena.

Společnost CL-Evans nakonec námitky uznala a nabídla, že stavbu realizuje o 25 milionu korun levněji, což se také nakonec stalo. Následně došlo k roztržce s majoritním vlastníkem společnosti, holdingem S group/Syner, který odprodal svůj majoritní, šedesátiprocentní podíl ve společnosti.

Zuzana Kocumová a Změna pro Liberecký kraj se podobným způsobem snažili o analýzy dalších veřejných zakázek, zejména několika miliardového tendru na zajištění autobusové dopravy. Výsledkem bylo, že se hejtman Martin Půta dohodl v roce 2014 na jejím odvolání s opozicí z KSČM a ODS. Později vyšlo najevo, jak se za Půty na krajském úřadě rozrostla dopravní chobotnice, kde je policií obviněn například bývalý Půtův náměstek a spolustraník pro dopravu Vladimír Mastník.

Opozice: peníze by měly jít jinam než „do betonu“, politici tak plní zadání šéfů stavebních firem

Hejtmanem protlačovaný projekt podnikatelského inkubátoru se ale roky nelíbí krajské opozici ze Změny pro Liberecký kraj. Té se nelíbí, že kraj do stavby investuje stovky milionů, které jsou podle ní potřeba úplně jinde.

„Podnikatelský inkubátor by měla být investice hlavně do lidí, ne do betonu. Změna pro Liberecký kraj bude nadále prosazovat méně peněz do betonu a například více do zlepšení stavu naší krajiny. 300 milionů do betonu inkubátoru které prosadili Starostové a 6 milionů do zadržování vody v krajině, které prosadila z opozice Změna – nic nemůže lépe ilustrovat rozdíl v politice těchto dvou uskupení, jako toto srovnání politických priorit.,“ uvedl na náš dotaz Jan Korytář, předseda hnutí Změna.

Podle Korytáře ale mají podobné nákladné stavební akce prosazované z veřejných financí také jiný, poněkud temnější důvod. „Aby se hejtman Půta  udržel, musí směrovat stovky milionu do betonu, je to cena za „dobré vztahy“ s místní stavební lobby. Součástí této dohody bylo i zbavit se Změny, která nechtěla a nechce přistoupit na to, že místní politiku řídí z pozadí šéfové stavebních firem.“, dodal Korytář s jasným odkazem na aktuální problém hejtmana Půty, kteří čelí žalobě pro braní úplatků a zneužití pravomocí, když pomáhala Metrostavu získat dotace na podezřelý projekt kostela sv. Máří Magdalény v Liberci.

„Podnikatelský inkubátor“  vzniká v bývalé dílenské budově, kterou v roce 2014 koupil Liberecký kraj od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) za 125 milionů korun spolu s bývalou administrativní budovou a okolními pozemky. Administrativní budovu už za 97 milionů korun proměnil na Evropský dům. Ten realizovala společnost Syner a i zde se objevila prodražení stavby byť ne v takovém rozsahu jako u dnešní části projektu.

 

Subscribe
Upozornit na
57 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali