nášLiberec

Search

Soudce, který má na starosti korupční kauzy s politiky, dnes čelí kárnému řízení

Soudce krajského soudu v Liberci Petr Neumann, který je známý nerespektováním výroků nadřízených instancí a svými rozsudky osvobozujícími politiky v korupčních kauzách, má problém. Čelí kárnému řízení kvůli průtahům soudních jednání.

Petr Neumann předsedá soudu při nejznámějších korupčních kauzách. Jedná se například o údajné tunelování veřejného majetku skrze městskou akciovku Sportovní areál Ještěd (SAJ) bývalými prominenty místní ODS, korupční aféru kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kde figuruje největší česká stavební firma Metrostav, ale i hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) nebo údajné zneužívání dotací na objekt termálních lázní v Chrastavě, kde jsou souzeny zase bývalé špičky liberecké ČSSD.

Některé ze soudů, které Petr Neumann soudí, trvají ale podle jeho nadřízených neúměrně dlouho. Proto na něj byl vydán červenci kárný návrh, který může vést k citelnému snížení platu. „V měsíci červnu 2019  byl podán předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem kárný návrh na soudce pobočky Krajského soudu v Liberci.“, sdělila na náš dotaz Iveta Schöffelová, zástupkyně ředitele správy krajského soudu pro pobočku v Liberci. Samotné kárné řízení se soudcem Neumannem má proběhnout koncem letošního září.

Stranění obžalovaným a nerespektování důkazů vedlo k průtahům

Petr Neumann na sebe v poslední době upozornil například osvobozujícími rozsudky pro bývalého náměstka libereckého primátora Jiřího Kittnera Pavla Krenka a jeho asistenta a zastupitele Jiřího Zeronika (všichni tři ODS). Ti jsou obžalováni, že skrze své působení v městské akciovce Sportovní areál Ještěd způsobili městu Liberec škodu nejméně 13 milionů korun.

Soudce Neumanna poprvé v roce 2014 a později na podzim roku 2017  důkazy nashromážděné policií a státním zástupcem nepřesvědčily o tom, že se u uvedených transakcí jednalo o „subjektivní stránku“. Tedy, že cílem vyvádění majetku ze společnosti bylo osobní obohacení, ani to, že se podařilo prokázat spojení mezi příjemci nemovitostí a obžalovanými politiky.

V rozporu s tvrzením obhajoby i soudu drtivá většina směňovaných nemovitostí, která měla sloužit SAJ nakonec  skončila u podnikatelských subjektů nebo jedinců, kteří jsou buď přímo, nebo přes své nejbližší rodinné příslušníky zcela jasně a prokazatelně spojeni s obžalovanými, respektive s bývalým náměstkem primátora Ing. Pavlem Krenkem (ODS) a zastupitelem Jiřím Zeronikem (tehdy ODS), kteří byli zároveň čelnými funkcionáři SAJ.

Na konkrétní cesty původně libereckého majetku k prominentům místní ODS, se můžete podívat ZDE

Rozhodnutí Petra Neumanna v tomto případě dle Vrchního soudu bylo vyloženě špatné, dvakrát Neumannův rozsudek zrušil a nakonec mu případ musel být odebrán. Podle Vrchního soudu Petr Neumann nebral v potaz klíčové důkazy a stranil obžalovaným. Případy, kdy je soudci odebrána kauza, zvláště tak závažná, jsou poměrně vzácné.

Nerespektování rozhodnutí nadřízené instance ze strany Petra Neumanna mělo také zásadní vliv na průtahy jednání. Kauza se vleče od roku 2009, kdy náš web spolu s Oživením o.s. podal trestní oznámení, v roce 2011 padlo obvinění a od roku 2013 je případ u soudu.

Jméno přísedící pomohlo hejtmanovi, aby se vyhnul začátku před volbami

Soudce Petr Neumann je předsedou senátu i v dalším velkém aktuálním korupčním případě, kde je souzena organizovaná skupina, která se snažila tunelovat evropské dotace skrze projekty renovace kostela sv. Máří Magdalény a oddychové zóny na Perštýně. Obžalovanými v této skupině jsou vedle manažerů a velkých i firem i úředníci a politici v čele s hejtmanem Martinem Půtou.

I zde se vyskytly kontroverze, když soudce určil za přísedící manželku Půtova stranického kolegy, někdejšího kandidáta na primátora za Starosty pro Liberecký kraj a současného radního města, Michala Hrona. Tuto skutečnost nechával Půta a jeho zástupci půl roku v utajení před veřejností a přišel s ní až v září v den procesu. Přitom, že se přísedící bude manželka Michala Hrona, věděli zástupci hejtmana od března. Povedlo se jim za tak, jak jako první informoval náš web, začátek soudu přesunout na prosinec, po říjnových loňských komunálních volbách, když musel být navolen nový senát, respektive nová soudní přísedící.

To bezesporu velice pomohlo Starostům k jejich vítězství, u soudu totiž například zaznělo od svědků, že si hejtman Půtova najímal soukromého informátora na shánění kompromitujících materiálů na své tehdy koaliční partnery nebo že žil v době, kdy měl dle žaloby chtít peníze na úplatky, nákladný dvojí život, když si vydržoval v Praze mladou milenku.

Petr Neumann předsedá i soudu, který řeší údajnou korupci a zneužívání evropských dotací ohledně společnosti Imstav a termálních lázní v Chrastavě, kde jsou obžalováni bývalý šéf liberecké ČSSD Robert Dušek, někdejší náměstek hejtmana Martin Sepp (rovněž ČSSD), bývalý náměstek libereckého primátora za stejnou stranu Ivo Palouš a podnikatel Jan Imlauf. Ani tento proces nezačal v termínu, ale tentokrát jsou na vině jednoznačně obžalovaní Jan Imlauf a Ivo Palouš, kteří se neodtavili z důvodů údajné pracovní a zdravotní indispozice.

Jak bylo zmíněno, kárné řízení se soudcem Petrem Neumannem proběhne na konci září, shodou okolností po dalším soudním jednání v případě kostela Máří Magdalény a hejtmana Martina Půty. Nicméně příští rok soudce Neumann nastupuje do starobního důchodu a dá se předpokládat, že pokud nepadnou pravomocné rozsudky, obhájci obžalovaných budou ve výše zmíněných i dalších případech soudce Neumanna požadovat projednání soudu od začátku, což bude mít za následek další až letitá zdržení.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.