nášLiberec

Search

Podivný projekt u Hrádku skončil jako černá díra na dotace

Westernové městečko, které vyrostlo díky dotacím z veřejných peněz, šlo k zemi. Od začátku kontroverzní projekt dietologa a kamaráda mnohých veřejných činitelů Víta Chaloupky měl podporu politiků z kraje i z Hrádku nad Nisou a stál daňové poplatníky přes dva miliony korun.

Westernové a indiánské městečko, příznačně pojmenované Westernov Indiánov, u hrádecké Kristýny šlo k zemi a na jeho místě budou stát karavany návštěvníků. ČTK to řekl Radek Petr, předseda představenstva společnosti Kristýna, která se o rekreační areál města Hrádek nad Nisou stará. Stržení neúspěšného westernového městečka stálo dalších zhruba 200 tisíc korun.

Projekt dietologa Víta Chaloupky měl přitom v roce 2012 podporu městských i krajských politiků. Mezi nimi byl například i současný hejtman a tehdejší starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Když nám Víta Chaloupku přivedl bývalý hrádecký starosta Martin Půta, byli jsme šťastní, že bude westernové městečko stavět tady. Nasliboval věci pro děti, pro postižené, dětské domovy, prostě věci, na které politici při rozdělování dotací slyší. Plácli jsme si, ale spolupráce s ním byla přinejmenším složitá. Neuměl svou dobrou myšlenku správně uchopit,“ vylíčil pro Mladou frontu situaci před dvěma lety Radek Petr.

Podporu projekt získal i na úrovni kraje. V roce 2012 tento Chaloupkův novátorský projekt získal celkem tučnou dotaci zhruba 2,2 miliony korun z často kritizovaného krajského programu G-99. Stalo se tak za tichého krajského souvládí ČSSD a KSČM, blahosklonně tolerovaného ODS. V kritizovaném programu tehdy dostávaly štědré dotace i jiné firmy napojené na významné krajské politiky, například na jabloneckého Miroslava Peltu z ODS nebo firmy blízké liberecké ČSSD.

Podporu z veřejných peněz si ale Vítek Chaloupka dokázal zajistit i jinde. Mezi jeho přátele již roky patří někdejší neúspěšný kandidát na hejtmana za ODS a pozdější šéf Pozemkového fondu Radim Zika. A byl to on, který schválil, a to v době, kdy pravicová vláda Petra Nečase omlouvala nutností šetřit rozsáhlé sociální škrty, dvouhodinové školení o obezitě pro 22 zaměstnanců fondu, které za 30 tisíc korun prováděl právě Vítek Chaloupka.

Sám Radim Zika poté musel opustit úřad Pozemkového fondu s nemalou ostudou, když se na veřejnost dostala série podivných vytváření pracovních míst pro jeho stranické kolegy (Jiří Kittner), přátele (Petr Židek, rovněž z ODS, současný radní města Liberce zastupitel za nezávislé/VV Bohuslav Kabátek) či dokonce milenky svých kamarádů (přítelkyně hokejového trenéra Aloise Hadamczika). Policie se v současné době rovněž zajímá o některé směny a obchody, které Zika za svou dobu vedené Pozemkového fondu realizoval. Více o Zikově správě a hospodaření na Pozemkovém fondu zde.

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali