nášLiberec

Search

Týden pod Ještědem: když se politická krasomluva bije s realitou

Jaký je rozdíl mezi proklamovanou prací politiků a skutečností, zase jednou ukázal tento týden. Ať již jde o boj proti šikaně, hazardu nebo s přesyceností města auty, krasomluva a marketing politické reprezentace vždy narazí na tvrdý kámen reality.

Ne zrovna pěkné vysvědčení vystavili liberečtí lékaři, pediatři a odborníci na práci s dětmi a mládeží náměstkovi primátora Ivanu Langrovi (Starostové pro Liberecký kraj) za jeho mediální variace na téma boj se šikanou na školách.

Často až přehrávaná krasomluva, se kterou zrovna náměstek Langr tak vášnivě před kamerami a objektivy tak vášnivě prezentoval svůj projekt, který má pomoci bojovat proti šikaně ve školách, ale nesklidila kýžené plody. Reakce odborníků by se dala vměstnat do věty: tak takhle tedy opravdu ne, pane náměstku!

Snad bude tento políček políček pro celé politické vedení města, které si tak aspoň trochu uvědomí, že závažnost některých témat je daleko přednější než vlastní politické PR v médiích. A že šikana mezi dětmi takové téma je, o tom nemůže být pochyb.

Podobně farizejsky přistupuje město k boji s hazardem. V Liberci se už jednou povedlo hazard zakázat a posunout tak město pod Ještědem o kousíček dál směrem na západ. To, co po tom následovalo, byla možná nejostudnější kapitola novodobé politické historie města, která si nezadá se zlatými časy Synercity zhruba před patnácti lety.

Nezastíraný lobbing od nakoupených politiků (z nichž dva ze tří nejhlasitějších jsou dnes v radě města – jeden za Starosty, jeden za ODS), doslova brutální a nevkusná kampaň za hazard (který jinak oficiálně všichni považují za špatný) nakonec způsobili, že Liberec se opět stal rejdištěm firem, které zde devastují životy závislých lidí a perou peníze bůhví odkud a bůhví z čeho (připomeňme, že minimálně jedna z největších sítí kasin je například podnikatelů z albánského Kosova).

To ovšem nikdy nevadilo a hry kolem hazardu, kdy v médiích se každý proti němu stavěl a v závětří mnozí intrikovali, jak mu pomoci, pokračovaly dál. Nakonec se s velkou slávou schválilo, že v Liberci bude moct být jenom sedm kasin. Budiž.

 Jenomže mezitím silami Starostů, ODS a exANO se povedlo loni tak proces zdržovat, že je tu nakonec povolených heren přes dvacet, a to minimálně do roku 2021. A že boj ještě nekončí (už jen proto, že z pronájmu kasin mají peníze i firmy jako S group holding/Syner) je jasné a Liberec určitě čekají další kola ve slušnosti a boji za svobodu podnikání.

Vedení města se pustilo i do boje s parkovacím systémem. To je samo o sobě dobře, protože situace s auty je už neúnosná. Nicméně i zde má práce současné koalice své veliké ALE. Na jednu stranu je správné, že se vedení města snaží eliminovat počet parkujících aut na sídlištích, ale toto se nejvíce dotkne lidí, kteří zrovna nepatří mezi nejvyšší příjmové skupiny a jsou dnes závislí na cestování autě, zejména kvůli dojíždění do práce.

Jestliže město před pár týdny oznámilo omezení městské hromadné dopravy a dnes bude lidi pokutovat za to, že jezdí domů auty, ukazuje to na ne zrovna promyšlenou koncepci. Stejně tak podivně pak vyznívají ústupky Starostů a ODS automobilům v centru města, kde se mají rozšiřovat parkovací plochy (Tržní náměstí) nebo lze zmínit až podezřele vstřícný přístup k investorům, kteří hodlají co nejrychleji zbohatnout na husté bytové výstavbě a dopravní situaci okolo moc neřeší (případ sídliště Masarykova, „Papírového náměstí“ i Perštýna..).

Jenomže, když je tím investorem firma na S, asi se zrovna v Liberci a zrovna u těchto stran není co divit…

 

 

Subscribe
Upozornit na
28 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou