nášLiberec

Search

Týden pod Ještědem: Synercity is back! A v plné parádě

Nejkřiklavější událostí končícího týdne je snaha Libereckého kraje odkoupit od Syneru – a za hodně draho – jinak neprodejný hotel na Sychrově, což krásně ilustruje nové staré časy. Svou facku ale dostala i spravedlnost v případě Nečesaného juniora, kde u soudu na prvním místě vyhrály pochybně získané peníze jeho rodičů.

Pro dnešní Týden pod Ještědem jsme si dovolili vypůjčit si název z komentářů pod naším úterním článkem, který informoval, jak kraj zvažuje vytrhnout S group holding/Syner trn z paty a za sakra velké peníze do něj koupit hotel na Sychrově, který je na trhu jinak neprodejný za podstatně nižší částky. Tento komentář vystihuje totiž současné dny ve městě i na kraji jako málo co.

Je zajímavé, jak Liberecký kraj i hejtman k zamýšlenému kontroverznímu nákupu mlčeli a mlčí. Jindy se velkou slávou do světa vytrubuje každá pitomost, ale plán na to, že se od pánů ze Syneru nakoupí hotel, který si před jedenácti lety vymysleli za hříšně velké dotace a teď ho roky nemůžou prodat? Pěkně ticho po pěšině.

Když to prasklo, nastala ta správná hysterie, která architekty tohoto byznysu usvědčuje z ne právě nejčistších myšlenek. Neslušnější hejtman ve vesmíru Martin Půta stihl preventivně poplivat i náš web, když správně vytušil, že se nákupem nemovitosti, která je na trhu neprodejná o desítky milionů méně, budeme zabývat. Stará normalizační stalinská dryáčnice a parodie na novinářku z propagandistického webu Syneru zase ukázala, kolik útočné a osobní nenávisti se naučila ve službách pro KSČ a kolik jí je za peníze ochotna ventilovat i pro místní klientelistický syndikát.

Ostatně v kuloárech už nyní letí, jak ze situace kolem hotelu Sychrov nejsou zrovna nadšeni všichni. Pokud opravdu kšeft s majiteli Syneru dohodl za neuvěřitelnou cenu hejtman, odnesou to jiní – příslušný náměstek a úředníci. Hejtman se dál bude dojímat u boje za demokracii a mluvit o slušnosti a transparentnosti v politice.  Ostatně že Martin Půta zákulisní intriky, manipulace a nejrůznější kšeftaření s kontroverzními podnikateli umí, o tom nemůže být pochyb. Dovedlo ho to až na lavici obžalovaných v největší zdejší  korupční kauze.

Svou facku nedostala ale tenhle týden jenom (a nikoliv jen hraná) skutečná slušnost a transparentnost, ale i spravedlnost. Vrchní soud v Praze pravomocně osvobodil Lukáše Nečesaného z brutálního pokusy vraždy a zároveň jej ale označil za „vinného nevinného“, když uvedl, že důkazů bylo dost (a v případě jiného obžalovaného by byl odsouzen), ale problém byl v jejich interpretaci a procesním řízení.

Naprosto ostudná kauza, kde největší roli hráli peníze rodičů Lukáše Nečesaného, které navíc měli dle státního zástupce v jiné kauze získávat kriminální činností skrze úplatky, které chodily jeho otci, někdejšímu řediteli liberecké nemocnice,  od farmaceutických firem na účet nově firmy jeho manželky – kadeřnice za údajné poradenství, které nejsou Nečesaní ani schopni u soudu prokázat.

Oba dva případy dohromady jsou odporná fraška (připomeňme, že Lukáše Nečesaného oběť opakovaně a jasně poznala – mediální placená masírka Nečesaných neustále omílá jen první rekognici, kdy byla téměř k smrti ubitá postarší paní v postraumatickém šoku a vypovídala zmateně), které ukazují, jakou moc mají v justici peníze, kontakty a klientelismus (případ lobbingu poslankyně ANO a dlouholeté Nečesaného kolegyně Jany Pastuchové u tehdejší ministryně spravedlnosti).

Mladý pan Nečesaný, kterého do Hořic, dle výpovědi, uklidili z Liberce sami jeho rodiče, protože měl problémy s drogami, násilím a nezvladatelným chováním, se zatím může smát. Nakoupenými médii zmasírovaná část veřejnosti také.  Že na začátku případu stojí bestiálním způsobem téměř k smrti ubitá žena, která by mohla být Nečesaného juniora babičkou, na to už si vzpomene málokdo.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
60 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou