nášLiberec

Search

Bývalý primátor Batthyány se chlubil oceněním Přívětivý úřad. V soutěži ale lhal

Tři roky se Liberec – a zejména tehdejší primátor Tibor Batthyány – pyšnil oceněním Přívětivý úřad. Jenomže současné vedení města tvrdí, že neprávem a že Batthyányho lidé při soutěži podváděli. Cenu tak chce vrátit.

Soutěž vyhlašuje ministerstvo vnitra ČR a jejím cílem je zmapovat stav přívětivosti a otevřeností obecních a městských úřadů vůči občanům a jejich potřebám. Letos bylo v celé republice hodnoceno více než 150 městských úřadů. Magistrát města Liberce získal například loni 1. místo v České republice a také 1. místo v Libereckém kraji.

Nejvíce cenu propagoval tehdejší primátor Tibor Batthyány (zvolen a vyloučen z ANO), pro kterého se stala i jedním z hlavních taháků do loňských (pro něj neúspěšných) komunálních voleb. Loni, když byl ještě primátorem a Liberec získal cenu po třetí, na webu města uváděl: „„Je to takový liberecký hattrick, řekl bych sportovním žargonem. Když jsme cenu získali v roce 2016 poprvé, byl jsem potěšen, podruhé v roce 2017 jsem byl nadšen a teď, prvenství v obou kategoriích, no, to už jsem pyšný.Toho vítězství si velice vážím a nepovažuji jej za žádnou marginálii, protože na rozdíl od mnoha jiných věcí je toto zásadní služba pro občany, kterou město zkrátka dělat má. A dvě prvenství a jedno druhé místo našeho úřadu v rámci České republiky za poslední tři roky svědčí o tom, že to děláme dobře. Jsem za to velice rád a chci poděkovat všem kolegům a zaměstnancům, kteří k tomu svou každodenní prací přispěli.“

Jenomže současné vedení města situaci vidí jinak. Liberec prý při soutěži podváděl a v rámci férové hry by měl cenu vrátit. „Liberec například  tvrdil, že má město účet na Twitteru a Google Plus, nic takového ale nemáme. Stejně tak nebyla pravda, že zveřejňujeme čísla mobilů našich zaměstnanců, že má město zpracovanou aktuální strategii úřadu, že se vydává ročenka města. Nefungovalo ani uvedené zasílání novinek z webu nebo hlášení závad přes mobilní aplikaci. Ta se zavedla až loni na konci léta. Stejně tak se nekonala žádná pravidelná setkání vedení města s občany,“ uvedl současný primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Podle Zámečníka se chce město zachovat v duchu fair play a cenu vrátit. Rozhodnout o tom má ještě rada města, která zároveň chce doplnit všechny nedostatky, které liberecký úřad nemá.

Za celou soutěž, tedy i pravdivé vyplňování údajů byli odpovědní tehdejší primátor Tibor Batthyány a bývalý tajemník Jindřich Fadrchonc. Paradoxně oba dva patřili v té době mezi největší spojence Starostů pro Liberecký kraj, kteří dnes libereckou radnici řídí a právě jejich hlasy nebyli nikdy odvolání, ač k tomu opakovaně vybízela tehdy koaliční Změna pro Liberec.

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.