nášLiberec

Search

Týden pod Ještědem: město by mělo stát při svých občanech a zaměstnancích

Tím, že nové vedení města vyházelo zaměstnanecké předáky z dozorčí rady v dopravním podniku a nahradilo je zástupci Libereckého kraje, ukazuje, že svou politickou podřízenost i to, jak jsou mu vlastní lidé volní.

Liberecký dopravní podnik je největší městskou firmou, která zaměstnává zhruba 400 lidí a kam tečou ročně stovky milionů korun z různých zdrojů. Čtyři stovky z drtivé většiny libereckých občanů, kteří pro město (respektive jeho společnost, která má vlastní právní subjektivitu) vykonávají těžkou, odpovědnou a nikterak výjimečně dobře placenou práci, na které doslova stojí chod celé obce.

V minulých letech měli tito zaměstnanci svého zástupce v dozorčí radě podniku. Jenom jednoho. Mohl tak hlídat (v podstatě šlo o jen o jeho kompetenci a nasazení) jak firma, potažmo její více jak 99 % vlastník – město, bude s podnikem nakládat a jak se bude chovat ke svým zaměstnancům a skrze ně i k jejím rodinám.

To se dnes změnilo a nová koalice ze Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS bez řečí a diskuze zástupce zaměstnanců z orgánů dopravního podniku vyhodila, aby tam mohla dosadit zástupce Libereckého kraje, který s ním nemá nic společného. A to jen proto, že si to tak přeje vedení nejsilnější městské i krajské politické strany v čele s panem hejtmanem.

Nehledě na to, že Starostové mají v dopravním resortu sami máslo na hlavě, kdy jsou plně zodpovědní za prorůstání veřejné dopravy s neprůhlednou firmou BusLine. Jejich bývalý krajský radní právě pro dopravu je dokonce v korupční kauze kolem dopravního podniku obviněn policií. To, že od něj hejtman Půta dává nyní ruce pryč, na skutečnostech nic nezmění, byť by si to asi přáli mnozí. A těch příkladů je více.

Nové vedení města pak dává občanům jasný signál o své podřízenosti a závislosti na politických šéfech z Libereckého kraje. Trapné a nedůstojné stotisícového města. Ono samo o sobě stačí, že v dozorčí radě tak klíčového podniku budou takoví odborníci jako třeba herci ze zdejšího divadla, nicméně zavazovat si jednotlivé členy koalice penězi z politických korýtek, je stejně nutné, jako tradiční.

Ale obětovat zástupce čtyř stovek zaměstnanců na politický příkaz a pro politikaření, je trochu přes míru. Možná by si současné vedení města mohlo vzpomenout, jak se na radnici dostalo a koho má zastupovat.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou